İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, asgari ücretle çalışan işçilerle birlikte TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Tüzel, "Değişik illerde, işyerlerinde, mahallelerde komiteler kurarak, sefalet ücretini reddetmek için imza toplayan işçiler meclise seslerini duyurmak için geldiler" diyerek, işçileri, emekçileri, köylüleri, yoksulları güçlerini birleştirmeye, birlikte mücadeleye davet etti.

Meclis'e giden işçiler, ayrıca Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sorunlarını ve taleplerini iletti.

AÇLIK SINIRI BİN 46 TL, ASGARİ ÜCRET 740 TL

Meclis'te 2013 Bütçesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ise asgari ücrete yapılacak zamların görüşüldüğüne dikkat çeken Tüzel, açlık sınırının bin 46 TL, yoksulluk sınırının 3 bin TL, asgari ücretin ise 740 TL olduğunu belirtti.

Tüzel, "Milyonlarca işçinin, emekçinin yaşamını belirleyen bütçede, asgari ücrete yüzde 3 zam öngörüldüğünü" belirterek, işçilerin "asgari ücretin ve bütçeden emekçilere ayrılan payın artırılması, AKP'nin savaş, rant ve talan politikalarına son verilmesi için" Meclis'e geldiklerini ifade etti.

"BÜTÇENİN YARISI ABD, İSRAİL VE PATRONLARA"

"Bütçenin yarısını Amerika'nın radar üssüne, insansız hava aracına, İsrail'in Heron'larına, patronların teşviklerine" harcandığını belirten Tüzel, işçiye, memura, köylüye, asgari ücretliye açlığı ve sefaleti dayattığını kaydetti. Tüzel,"Bütçeden işçilere, memurlara, emeklilere kaynak ayırmayı yük olarak gören hükümetin içerde ve dışarıda savaşı tırmandıran politikalarının faturası da halkın sırtına yükleniyor" dedi.

Tüzel, "Her fırsatta 3 çocuk isteyen Başbakan, 740 Lira asgari ücretle bu çocukların nasıl doyurulacağını da açıklamalıdır," dedi.

"ASGARİ ÜCRET EN DÜŞÜK BİN 500 TL OLMALIDIR"

Asgari ücretin belirlenmesinde 4 kişilik bir ailenin temel harcamalarının esas alınması ve bir ailenin insan onuruna uygun bir yaşam sürdürebilmesini sağlayacak düzeyde bir "asgari ücret" belirlenmesi gerektiğini söyleyen Tüzel, asgari ücret ve en düşük emekli maaşının net bin 500 TL olması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin temel tüketim mallarına zam üstüne zam yapmaktan vazgeçmesini ve dolaylı vergilerin kaldırılarak servet vergisinin konulmasını da isteyen Tüzel sözlerini şöyle tamamladı: "Patronlar ve hükümetin işçilere ve işçi ailelerine 750 TL ile bütün aile açlıktan sürünün dilenci olun, hırsız olun demesi anlamına gelen bu tutumu kabul edilemez. Gecelerinde aç yatılmayan bir ülke için işçileri, emekçileri, köylüleri, yoksulları güçlerini birleştirmeye, birlikte mücadeleye davet ediyorum." (etha)