Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 11 ili etkileyen Maraş merkezli depremlerin ardından tribünlerden yükselen "Hükümet istifa" seslerinden sonra gelen "seyrcisiz maç" kararını eleştirdi.

'SEYİRCİSİZ MAÇ, MUHALEFETSİZ SİYASET...'

"Tek bildikleri şey yasakçılıktır" diyen Buldan, "Seyircisiz maç, muhalefetsiz siyaset, denetimsiz bina, seçmensiz seçim, öğrencisiz üniversite, ekransız medya. Biz de diyoruz ki; AKP'siz ve MHP'siz bir Türkiye" dedi.

İSTİFA ÇAĞRISI YAPTI

İktidara "Hükümet istifa seslerine kulaklarınızı tıkayamazsınız" diyerek seslenen Buldan, "Yapmanız gereken sorumluluğunuzu kabul ederek derhal istifa etmenizdir" dedi.

"Toplanan paralar nerededir, neden deprem bölgesinde değildir?" diye soran Buldan, "İktidar bu depremde organize kötülüğün kitabını yazdı. Bunların en son ne zaman utandığını bilen hatırlayan yok. Çünkü bunlarda utanma duygusu yok" ifadelerini kullandı.

KIZILAY'A YÜRÜYORLAR

Buldan konuşmasının sonunda, Ahbap'a çadır ve gıda sattığı ortaya çıkan Kızılay'ı protesto için, grup toplantısının hemen ardından milletvekilleriyle birlikte Kızılay'ın önüne yürüyeceklerini de duyurdu.

Buldan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'TOPLANAN PARALAR NEREDEDİR, NEDEN DEPREM BÖLGESİNDE DEĞİLDİR?'

"Öyle bir iki gün eksiklik yaşandı diye kendinizi temize çıkaramazsınız. Sorunlar 23 gündür devam ediyor. Şovlarla bağış topladılar algı çalışması yaptılar aradan kaç gün geçti bu bağışların deprem bölgesine ulaşmadığı hala ortadadır. Çünkü acil ihtiyaçlar günden güne büyümektedir. Toplanan paralar nerededir, neden deprem bölgesinde değildir?"

'DEPREM KAYIPLARININ FAİLİ MEÇHULE DÖNÜŞMESİNDEN SİZ SORUMLU TUTULACAKSINIZ'

"Ölüye saygı ilkesi gözetilmeden paldır küldür yürütülen enkaz kaldırma çalışması derhal durdurulmalı, önce cenazelere ulaşılmalıdır. İktidarı buradan bir kez daha uyarıyoruz ortaya çıkarılmayan veya vücut bütünlüğü bozulan cenazelerden, kayıplardan birebir siz sorumlusunuz. Deprem kayıplarının faili meçhule dönüşmesinden siz sorumlu tutulacaksınız."

'ÇOCUKLAR NEREDE?'

"Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için bu mağduriyet çok daha büyüktür. Bu depremin en büyük yıkımını kadınlar yaşadı. Kadın meclisimiz başta olmak üzere tüm kadın örgütleri ihtiyaçları karşılanması için mor dayanışmayı yürüttüler. Bu dayanışmayı daha fazla büyütme çağrısı yapıyorum. Refakatsiz kalan çocuklarla ilgili çok ciddi bir endişe içerisinde kamuoyu. Çocuklar nerededir? Bu sorunun cevabını iktidar vermek zorundadır. İlgili kurumları özellikle uyarıyorum. Gözümüzün üzerlerindedir. Bu çocuklar sizin sorumluluğunuz altındadır. Başlarına gelenler başta bakanlık olarak sorumludur. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun derhal toplanması için dilekçe verdik. Meclis derhal çocukların durumunu gündeme almalı ve sorumluluğun yerine getirmelidir."

'AFRİN KAPILARI DERHAL BAĞIMSIZ, GÜVENİLİR YARDIM KURULUŞLARINA, BASINA VE İZLEME ÖRGÜTLERİNE AÇILMALIDIR'

"Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’den deprem sonrası sağlıklı bilgi alınamamaktadır. Yardımların talancı çeteler tarafından alıkoyulduğuna dair haberler kamuoyuna yansımaktadır. Bir çağrı yapıyoruz, Afrin kapıları derhal bağımsız, güvenilir yardım kuruluşlarına, basına ve izleme örgütlerine açılmalıdır."

'İKTİDAR BU DEPREMDE ORGANİZE KÖTÜLÜĞÜN KİTABINI YAZDI'

"İktidar bu depremde organize kötülüğün kitabını yazdı, bu asla ve asla unutulmayacak."

"Yıkım sadece 10 ilde yaşanmadı, bütün ülkede yaşandı."

"OHAL kapsamında çıkardıkları bütün kararlar deprem fırsatçılığıdır."

'DEPREM FELAKETİ SÜRERKEN ŞENGAL'İ BOMBALAMAYA DEVAM ETTİLER'

"Deprem vergileriyle önlemler alınabilirdi. Bu paraları rant projelerine harcadıklarını depremden sonra bir kez daha gördük. Savaşa harcadılar ve devam ediyorlar. Deprem felaketi sürerken Şengal'i bombalamaya devam ettiler."

"İmar aflarından topladıkları paraları da iktidarlarının siyasi kampanyalarında kullandıklarına tanık olduk."

'BUNLARIN EN SON NE ZAMAN UTANDIĞINI BİLEN HATIRLAYAN YOK'

"Bu depremde asrın yüzsüzlüğünü gördük. Asrın utanmazlığına tanık olduk. Bunların en son ne zaman utandığını bilen hatırlayan yok. Çünkü bunlarda utanma duygusu yok."

'HÜKÜMET İSTİFA SESLERİNE KULAKLARINIZI TIKAYAMAZSINIZ'

"Deprem suçlarınızı hasır altı edemezsiniz. Hangi yüzle halkın karşısına çıkıyorsunuz, merak ediyoruz. Sizi bu siyasi enkazdan liyakatsiz AFAD'ınız bile kurtaramayacak. İstifa edeceksiniz ve hesap vereceksiniz. Halka hesap vermek zorundasınız. Hükümet istifa seslerine kulaklarınızı tıkayamazsınız. Yapmanız gereken sorumluluğunuz kabul ederek derhal istifa etmenizdir."

'BİZ DE DİYORUZ Kİ; AKP'SİZ VE MHP'SİZ BİR TÜRKİYE'

"Tek bildikleri şey yasakçılıktır. Seyircisiz maç, muhalefetsiz siyaset, denetimsiz bina, seçmensiz seçim, öğrencisiz üniversite, ekransız medya. Biz de diyoruz ki; AKP'siz ve MHP'siz bir Türkiye. Rantsız sömürüsüz, talansız bir Türkiye. Bunu da hep birlikte başaracağız."

'KIZILAY'IN ÖNÜNE GİDİYORUZ'

"Kızılay ile ilgili görüşlerimizi bu kürsüden değil, milletvekili arkadaşlarımızla brlikte şimdi buradan çıkıp Kızılay'ın önüne giderek açıklamamızı orada yapacağımızı ifdade ediyoruz."