Maraş merkezli depremler nedeniyle 3 bin 500'den fazla insanın hayatını kaybettiği Suriye'ye insani yardım ulaştıran Birleşmiş Milletler (BM), Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) yardım geçişini engellediği duyurdu.

Reuters ajansına konuşan BM sözcüsü, İdlib'i kontrol eden HTŞ ile yaşanan 'onay sorunları' nedeniyle, silahlı grupların kontrolündeki bölgelere yapılacak yardımların ertelendiğini açıkladı.

5 MİLYON 370 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Suriye'deki temsilcisi Sivanka Dhanapala, ülke genelinde depremlerden etkilenen tahmini 5 milyon 370 bin kişinin barınma yardıma ihtiyacı olduğunu söylemişti. "Bu çok büyük bir rakam ve zaten kitlesel yerinden edilmeden muzdarip olan bir nüfusu vuruyor" diyen Dhanapala, iç savaş halindeki Suriye için deprem felaketini 'kriz içinde kriz' olarak nitelendirdi. 

'ABD'NİN MUAFİYET KARARI YANILTICI'

Şam yönetiminden gelen, Batı yaptırımlarının 'felaketi körüklediğine' ilişkin açıklamalarının ardından ABD Hazine Bakanlığı ise, ülkeye yapılacak deprem yardımlarıyla ilgili işlemlere yönelik 180 günlük bir yaptırım muafiyeti için lisans yayımlandığını duyurmuştu. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise, ABD'nin bu hamlesini 'yanıltıcı' olarak nitelendirerek ABD'yi 'tek taraflı zorlayıcı önlemlere, düşmanca uygulamalara ve uluslararası hukuk ihlallerine son vermeye' çağırmıştı.

Kaynak: Gazete Duvar