Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinden bu yana ilk resmi açıklamasını yayınladı. Bildiri metninde 'savaş', 'işgal' ve 'çatışma' kelimelerine yer vermeyen BMGK, 'Ukrayna’nın barış ve güvenliğinin korunmasına ilişkin derin endişelerini' dile getirdi.
Rusya da dahil olmak üzere tüm üyelerin onayladığı bildiride, "Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter'in barışçıl bir çözüm arayışındaki çabalarına güçlü desteğini ifade eder" denildi. Konsey'in daimi üyesi olan Rusya, daha önce Ukrayna'daki operasyona derhal son verilmesi çağrısını içeren BMGK tasarısını veto etmişti.
'İLK KEZ UKRAYNA'DA BARIŞ İÇİN TEK SES OLDU'
Gazete Duvar'da yer alan habere göre bildiride, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten yakın zamanda Konsey üyelerine bir bilgilendirme yapması istendi. Bildirinin yayınlanmasının ardından Guterres, yaptığı açıklamada, "Bugün, Güvenlik Konseyi ilk kez Ukrayna'da barış için tek ses oldu. Hayat kurtarmak, acıları azaltmak ve barış yolunu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmamaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.
BMGK'DE VETO HAKKI
BM Güvenlik Konseyi'nde beş ülke daimi olarak temsil ediliyor: ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya. Beş daimi üye, Konsey'de görüşülen herhangi bir karar tasarısını veto edebilme yetkisine sahip. Daimi üyelerden birinin vetosu, karar tasarısının kabul edilmemesine yetiyor.
2020'de veto yetkilerinin kullanımını düzenleme konusunda Fransa ve Meksika tarafından sunulan bir öneriye 100'den fazla ülke destek vermişti. Bu öneriye göre, bir "kitlesel vahşetin" gerçekleştiği durumlarda, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri gönüllü ve toplu olarak veto hakkını kullanmamayı taahhüt edecekti. İspanya gibi bazı ülkeler ise veto yetkilerinin tamamen kaldırılması çağrısı yaptı.