Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Türkiye’deki temaslarını tamamladı. Kaye ve beraberindeki heyet, hükümet yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, gazetecilik örgütleri, akademisyenler ile görüştü.

Tutuklu gazeteci ve yarazlarla da görüşmek isteyen heyetin Aslı Erdoğan'la görüşmesine izin verilmedi.
 
Temasları sonrası vardıkları sonuçları açıklayan Kaye “Ulaştığımız sonuçlar oldukça vahim” ifadesini kullandı.
 
Ceren Bayar’ın gazeteduvar’da yer alan haberine göre heyetin gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Karikatürist Musa Kart ve Yazar Aslı Erdoğan’la görüşmesine izin verilmedi.

Kaye, neden izin verilmediğine dair bir açıklama yapılmadığını ifade etti. Heyetin, tutuklu yazar Necmiye Alpay, gazeteciler Hakan Karasu, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik görüşmesine ise izin verildi.

Bu görüşmelere ilişkin gözlemlerini aktaran Raportör Kaye “Görüştüğümüz gazetecilerin sağlıkları iyi ancak, avukata erişimleri sınırlı. Sadece avukat değil, ailelerine, kağıt ve kaleme, kitaba erişimleri de sınırlı. Bilgiye erişim konusunda ciddi kısıtlamalara tabiler. Hayret şaşkınlık ve acı içindeler” diye konuştu.
 
‘TUTUKLU GAZETECİ VE YAZARLARI BIRAKIN’
 
Kaye, tutuklamaların orantılılık, hukukilik ve gereklilik ilkelerini karşılaması gerektiğini ifade ederek, “71 yaşında tanınan yazar Necmiye Alpay’ın ve diğer gazeteci ve yazarların tutuklanması hukuktaki orantılılık ve gereklilik ilkesini karşılamıyor” dedi ve tüm tutuklu gazetecilerin bir an önce bırakılması konusunda hükümete çağrı yaptı.
 
Televizyon ve gazetelerin kapatılması, siyasilerin tutuklanması, akademisyenlerin ihraç edilmesi, toplu işten çıkarmalar, derneklerin kapatılması, internet erişiminin engellenmesi gibi konulara da değinen Kaye, “Tüm bunlar bizi ciddi anlamda endişelendiriyor” ifadesini kullandı.