Birleşmiş Milletler, uzmanlarının Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediği sonucuna vardığını bildirdi.

BM, Rus ordusu tarafından Ukrayna'da işlendiği tespit edilen suçlar arasında sivillerin bulunduğu bölgelerin bombalanması, infazlar, işkence ve cinsel şiddet olduğunu belirtti. 

BM, uzmanlardan oluşan bir ekibi Mayıs ayında savaş suçlarını incelemesi için Ukrayna'ya göndermişti. BM adına inceleme yürüten uzmanlar, hala Rusya tehdidi altında olan ve mayınlı bölgelerde savaş suçlarına dair kanıt topladı. 

Üç bağımsız uzmandan oluşan ekip, cuma günü BM İnsan Hakları Konseyi'ne ilk sözlü sunumunu yaptı. Kiev, Çernigiv, Harkov ve Sumi'de incelemeler yaptıklarını belirten uzmanlar, soruşturmayı genişleteceklerini belirtti. 

Savaşın başlamasının 7. ay dönümünden bir gün önce konuşan uzmanlar, buldukları kanıtlar doğrultusunda Rusya'nın savaş suçu işlediğini söyledi.

Araştırmayı yürüten uzmanlar Rus askerlerinin çekildiği Buça, Hostomel ve Borodianka'da işkence görmüş ve öldürülmüş insanların konulduğu toplu mezarlar görüldüğünü ifade etti. Ayrıca çocukların cinsel saldırıya uğradığı, işkence gördüğü ve zorla kaçırıldığı olaylara da rastladıkları araştırmacılar tarafından BM konseyine bildirildi. 

Kaynak: T24