Türkiye'ye sığınan Suriyeliler konusundaki tartışma sürerken, hükümetin sığınmacıların çalışma izni alabilmesi için yönetmelik hazırladığı ortaya çıktı. Buna göre, düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 1 milyon Suriyeli işveren tarafından yasal yollardan çalıştırılabilecek.

STATÜLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Milliyet gazetesinden Cem Kılıç'ın edindiği bilgilere göre; yeni yönetmelik Suriyelilerin sadece ikamet izinlerinin geçerli olduğu illerde çalışmalarının önünü açacak. Suriyeliler şu an, 6458 sayılı Kanun'un 'geçici koruma' olarak ifade ettiği statüye sahip. Ancak bu statüye sahip olan yabancıları ikamet izni, dolayısıyla da çalışma izni verilmiyor.

Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı söz konusu yönetmelikse, bu statüde olanların haklarının düzenlenmesini öngörüyor. Cem Kılıç'ın, "Çalışmalarda sona gelindi... çıkarılması an meselesi" diye yazdığı yönetmeliğin öne çıkan maddeleri şöyle:

ÇOK DÜŞÜK PRİM ÖDENECEK

- İşverenler çalışma izni olan Suriyeliler için yüzde 2 prim ödeyecek. Bu rakam da iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasına prim ödemeleri anlamına geliyor.

- Çalışma izni alan Suriyeliler bulundukları illerde çalışmaya başlayabilecekler ve bu sayede büyükşehirlere doğru devam eden göçün de önüne geçilmesi planlanıyor.

MUAFİYET UYGULANABİLİR

- Yönetmelik uyarınca ikamet tezkeresi alan Suriyeliler Çalışma Bakanlığına çalışma izni için başvurabilecek. Çalışma Bakanlığı bu noktada şu an ki işe uyum kriterini kaldırarak çalışma izni verme hakkına sahip. Yani gerekirse coğrafi bölge, sektör ve meslek muafiyetleri uygulanarak çalışma izninde geniş bir yaklaşım benimsenebilir. Bu şekilde Suriyeliler için kişinin işe ve mesleğe uyum kriterine uyup uymadığına bakılmaksızın çalışma izni verilmesi söz konusu olabilir. (Diken, Milliyet)