Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzay aracı New Horizons'ın 9 yıl süren yolculuğundan sonra çektiği ilk yüksek çözünürlüklü yakın çekim fotoğrafını yayımladı.

NASA uzmanı Alan Stern, yeni fotoğrafların gezegende jeolojik aktivite ve dağlar bulunduğuna işaret ettiğini söyledi.

NASA ayrıca, Plüton'daki kalp şeklindeki bölgeye gezegeni keşfeden Amerikalı gök bilimci Clyde Tombaugh'nun adını verdi.

Saniyede 14 kilometre hzıla ilerleyen New Horizons, dün Plüton'un yüzeyine 12,5 kilometre uzaklıktan geçmiş bu sırada 'Cüce gezegeni' görüntülemişti.

Araç fotoğrafları hafızasına tam olarak yükledikten sonra dünyaya sinyal göndermeye başladı.


NEW HORIZONS'IN PLÜTON PROGRAMI

New Horizons'ın Plüton programına göre bugün Plüton'un yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ile uydulardan Nix'in fotoğrafı yayımlanacaktı.

Programın devamı ise şöyle:

16 Temmuz: Plüton'a ait en yeni mozaik sunulacak. Ayrıca en büyük uydu Charon'un en detaylı mozaik görüntüsü yayımlanacak. En son olarak Plüton ve Charon'un birbirlerinin yörüngesinde ilerlerken çekilen fotoğrafı gözler önüne serilecek.

17 Temmuz: Plüton'un uydusu Hydra'nın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı yayımlanacak.

18 Temmuz: Nix'in en detaylı fotoğrafının yanı sıra, Plüton'un arkasından çekilen hilal görünümlü fotoğrafı yayımlanacak.

20 Temmuz: Plüton'un Eylül ayında yayımlanacak en detaylı mozaik görüntüsü için New Horizons en son verileri gönderecek.

1930 YILINDAKİ KEŞFİNDEN BU YANA GİZEMİNİ KORUYOR

New Horizons, güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden saatte 58 bin 536 kilometre hızla ilerleyerek başlamıştı. Mars ve Jüpiter'i geçen New Horizons Plüton'a yaklaşık 12 bin kilometre yaklaştı. Dokuz yıllık misyonun sonuna gelen New Horizons 1930 yılındaki keşfinden bu yana gizemini koruyan Plüton ile ilgili bugüne kadarki en detaylı görüntülerini geçti. Plüton'un daha önceki görüntülerini Hubble Uzay Teleskobu çekmişti. (Sputnik, BBC)