Yıldızların kimyasal bileşimini inceleyen bilim insanları uzun zamandır galaksimizin geçmişinde önemli bir birleşme olduğunu biliyordu. Ancak bunun ne zaman gerçekleşmiş olabileceğini anlamakta güçlük çekiyorlardı.

İspanya’nın Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’nden Carme Gallart ve meslektaşları uzun uğraşlar sonucunda galaktik diskteki ve Samanyolu’nun iç halesindeki yıldızların yaşlarının tablosunu çıkardı.

Çalışma Samanyolu’nun halesindeki Güneş’e yakın yıldızların çoğunluğunun yaşlarının 10 milyar yıla kadar çıktığını keşfetti.

Yazarlar simülasyonları kullanarak Samanyolu’nun öncüsünün o esnada kendisine eşlik eden galaksilerden Gaia-Encedalus’la birleştiği anı tespit etti. Araştırma Gaia-Encedalus galaksisinin Samanyolu’nun ana yaratıcısındaki yıldız kütlesinin yaklaşık yüzde 30’una sahip olduğunu gösteriyor, ancak bilim insanları bu oranın belirsizliğini koruduğunu vurguluyor.

Yıldız kütlesi ve toplam kütle arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda, iki galaksinin toplam kütle oranının yaklaşık 4’te bire denk geldiği anlaşılıyor. Araştırmanın yazarları yıldızların kesin yaşlarının bilgisini kullanarak birleşmenin öncesinde var olan ve sonrasında oluşan yıldızları tam olarak saptadı. Yüksek metal içeriği nedeniyle daha kırmızı görünüşe sahip yıldızlar, galakside birleşme öncesinde oluşan orjinal yıldızlara işaret ediyor. Araştırmacılar, birleşimenin Galaktik diskte oluşturulan yıldızların bir kısmını halenin bir parçası haline getirdiğini söylüyor. Bu aynı zamanda Samanyolu’na yeni yıldızlar yaratacak ve galaksinin mevcut görüntüsünü oluşturacak malzemeyi sağladı.

Yazarlara göre yıldızların yaşlarını öğrenmelerini sağlayan Gaia uzay aracı görevi, Samanyolu yıldızlarının doğru münferit mesafesini hesaplamalarına da yardımcı oldu. Yazarlar konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yıldızların gerçek yaşlarından mahrum olduğumuzdan birleşmenin zamanı ve onun galaksimizin erken dönem evrimindeki rolü belirsizliğini koruyor. Burada her iki hale dizisindeki yıldızların benzer yaş dağılımını paylaştıklarını ve kalın disk yıldızlarının çoğunun daha yaşlı olduğunu gösterdik. 10 milyar yıl önceki sert hale yaş dağılımı kesintisinin Gaia-Encedalus’un Samanyolu’na katıldığı zamanla tanımlanabilir. Galaksi oluşumuna dair gelişmiş kozmolojik simülasyonlarla bu yaşlar, galaksimizi şekillendiren olayların erken aşamalarını sıralamamıza yardım ediyor. 
Kaynak: Independent Türkçe