Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Sedat Peker'in Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile ilgili iddialarını tablo olarak sunan Beştaş, Türkiye’de hukuksuzluğun ilk sırada yer aldığını söyledi.

'O GÖREV İKTİDARI KORUMAK İÇİN Mİ VERİLDİ SİZE?'

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Beştaş, “SPK'ya kadar uzanan, iktidar partisi milletvekilinin içinde yer aldığı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanının olduğu iddialarla ilgili şu ana kadar kim suskun, kim sessiz? Yargı. Yargı hakikaten nerede? Savcılar nerede? Bunu üç gündür herkes soruyor, 84 milyon soruyor fakat yargı sessizliğini korumaya devam ediyor. Savcılara çağrı yapıyorum. Neredesiniz? Fezleke hazırlamakta yarışan savcılar, neredesiniz? Eş Genel Başkanlarımızı dinlediğimiz için bizlerle ilgili fezleke hazırlayan savcılar neredesiniz? Tweet attı diye gece yarısı gözaltı karar veren savcılar neredesiniz? Kadın katillerini koruyan, mütalaa veren savcılar neredesiniz? Bu ülkenin siyasetçilerini, milletvekillerini, büyükşehir belediye başkanlarını, PM üyelerini bir anda gece yarısı operasyonlarla gözaltı ve tutuklama kararı verdiren savcılar neredesiniz? Siz kime çalışıyorsunuz? İktidar adına mı çalışıyorsunuz? O görev sadece iktidarı korumak için mi verildi size? Bu devran böyle gitmeyecek” ifadelerini kullandı.

'CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANLARI SUÇ ORTAKLIĞI İÇİNDELER'

Peker’in son açıkladığı rüşvet iddialarına dair hazırladıkları şemayı gösteren Beştaş, şöyle devam etti:

“Bu şemamız daha da genişleyecek tabii ki. Bu ilk elden ortaya atılan iddialarla ilgili hazırladığımız bir şema. Ne oluyor? Tam anlamıyla bir suç ortaklığı düzeniyle karşı karşıyayız. İktidar aygıtı, bloğu, artık bizim de söylememize gerek yok söyleyenler söylüyor. Buna dair bu suç örgütü, bu suç ortaklığı düzenine dair merkez üssünün saraya kadar uzandığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı başdanışmanları bu suç örgütünün, suç ortaklığının içindeler. Dün bir haber yayınladı. İstifa ettiğine dair ama herhalde doğrulanmadı. Ayrıca bu vesileyle şunu da sormak istiyorum? Cumhurbaşkanının kaç tane danışmanı var? Kaçı başdanışman? Bu paraları halkın vergileriyle ne adına alıyorlar? Gerçekten onlara danışılıyor mu? Yoksa, bir şeylerin üstü mü örtülüyor? Bu sorunun yanıtlarını da resmi olarak istiyoruz. Bu suç ortaklığı düzeninin kurumları var, yöntemleri var, uyguladıkları politikalar var ve tabii ki sonuçları var. Hepimizin bütün toplumun iliklerine kadar hissettiği sonuçları var”

'HER HABER ŞİKAYETTİR'

Birçok siyasi partinin suç duyurusunda bulunacağını hatırlatan Beştaş, "Hukukçular iyi bilir. Vatandaş da iyi bilsin, özellikle suç duyurusu dilekçesi vermeye gerek yok. Her haber bir şikayettir. Cumhuriyet savcılarına suça muttali oldukları andan itibaren soruşturma açabilirler. Bugüne kadar böyle bir savcı çıkmadı. HDP adına suç duyurusunda bulunuyorum. Evet sözlü olarak suç duyurusunda bulunuyorum. Peker’in, Mine Tozlu Sineren’in yaptığı açıklamalar ve kabulleri en son evde 180 milyon dolar olduğunu söylüyor. Yani bi savcı çıkıp üç polis gönderemiyor mı?  O para var mı yok mu? Para suç delilidir. Bunu bile yapmıyorlarsa suçu gizliyorlar demektir. İşte suç delillerini ortaya çıkarın. Somut bilgi veriliyor. Ne olmuş? Zehra Taşkesenlioğlu’nun AKP’den istifa ettiği ve sağlık nedenlerini gerekçe gösterdiği ifade ediliyor. Doğrulandı mı bilmiyorum. Bağımsız milletvekili olarak görevine devam edecekmiş. Sağlık gerekçeleri bağımsız vekilliğe engel değil. AKP’li vekil olmaya engelmiş.