Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde depremin ardından yaşanan tartışmaları değerlendiren araştırmacı Bekir Ağırdır, "Bu felakette hepimiz sınıfta kaldık" dedi. Twitter'ın kapatılmasına ilişkin tartışmalar ve iktidara yönelik ilk saatlerdeki yetersiz müdahale eleştirilerini de değerlendiren Ağırdır, " "Depreme partizanca yaklaşmak ve bunu dayatmak tepki görüyor" dedi.

"Bu iktidar bilim dışılık konusunda Türkiye'nin gelmiş geçmiş sicili en kötü olan iktidar" diyen Ağırdır, geçmişte yaşanan felaketlerden ders alınmadığını ifade ederek "Bütün bu deprem şunu gösterdi; devlete göre biçimlenen bir toplum ve hayat neler yaşatıyor" diye konuştu. 

"Bu iktidar her şeyi merkezileştirmeye çalışıyor. Yardımlar bile merkezileştiriliyor. Yaşananlar müthiş bir merkezileşmenin yıkıcı etkileri, yetkililerin acil durumda bile talimat beklediklerini görüyoruz" diyen Ağırdır, "Bütün bu deprem şunu gösterdi; devlete göre biçimlenen bir toplum ve hayat neler yaşatıyor. Topluma göre inşa edilen yeni bir devlet anlayışına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

Ağırdır, "Bütün hayatı sadece kendi iktidarına biat edenler üzerinden görmek, bu kadar partizan bir yerden bakmak tepki görüyor. Özcümle deprem önlemezdi doğru ama depremin ürettiği bu süreçler önlenebilirdi, yönetilebilirdi" dedi. 

Deprem felaketinin nedenleri ve sonuçları…

Uzmanlar ne diyor?

1999'dan 2023'e uzanan süreçte neler değişti?

Araştırmacı Bekir Ağırdır ve T24 yazarı Murat Sabuncu Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde depremin ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi.