İSTANBUL - İsyanın müziğini kendine özgü tarzıyla yapan Bandista, De Te Fabula Narratur'un ardından şimdi de Daima albümünü internet sitesinden müzikseverlerin beğenisine sundu. 1915 Ermeni soykırımını anlatan İnkârın Şarkısı'yla açılan albüm, dinleyenleri ABD'nde idam edilen İtalyan anarşistlerin hücresinde dolaştırdıktan sonra Enternasyonal’i Bandista yorumuyla ‘Her Yerin Şarkısı' olarak sunuyor.

Bandista'nın manifesto albümü De Te Fabula Narratur‘u yayınlamasının üzerinden iki yıl geçti. Eylem alanlarından kampuslara, festivallere seslenişini sürdüren Bandista için “yeni albümünü ne zaman bizlerle buluşturacak” diye düşünürken, Bandista Daima ile çıka geldi. Albüm her zamanki gibi tayfabandista.org sitesinden şifresiz ve ücretsiz indirilebiliyor. Bu albümde tayfaların arasına kadın vokallerde katılmış.

VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ

Bandista, yeni albümünü, “Sınırsız, ulussuz, sürgünsüz bir dünyanın içinden, mazi, gelecek ve şimdiden gelen onlarca sesi duyuyoruz, hep birlikte haykırıyoruz; vardık, varız, varolacağız! Daima!” diye sunuyor.

Albüm, “Bir hikâye anlatmak gerekiyorsa 1915'den başlamalı” diyerek, İnkârın Şarkısıyla açılıyor. Söz ve müziğin gruba ait olduğu şarkı, 24 Nisan 1915 tarihinde başlatılan Ermeni soykırımını anımsatıyor dinleyenlere.

Bandista, dünyanın bütün dillerinde söylenen İtalyan Halk Şarkısı Bella Cia'ya yeni sözlerle “hoşça kal” diye yorumluyor.

AŞK ÖRGÜTLENMEKTİR

Albümün Mesele-A şarkısı ise sözü ve müziğiyle tekelci medyaya bir Bandista eleştirisi. Grup, tekelci medyanın orta sınıf yalanları, marjinalleştirmesine, yalnızlaştırmasına karşı “kendi medyamızı yaratalım” çağrısında bulunuyor ve ekliyor: “Kolektif hayatları inşa edelim. Mütebessim dans edelim sonra ve hatta dil çıkartmak bile serbest.”

Bandista, sözü ve bestesiyle aşkı da anlatıyor bir şarkıda. “Kişisel olan politiktir” tezinden yola çıkan aşk tanımı, bütün yollardan Edip Cansever'in “Aşk örgütlenmektir” durağına varıyor.

Grup, daha önce Joan Baez'den dinlediğimiz ve Ennio Morricone bestesi olan “Here's to you” şarkısına yeni sözler yazmış. Şarkı, 23 Ağustos 1927 tarihinde ABD'nde idam edilen İtalyan anarşistler Sacco ile Vanzetti’ye adanmış.

Bandista, Kongolu mülteci müzisyen Enzo Ikah’ın ilk albümünde yer alan Red, Black and White şarkısından esinlenerek, “Kara, Kızıl ve Şair” şarkısını üretmişler. Şarkı için “İnkârdan ikrara, uykudan çığlıklarla uyanarak, Gazze’ye, Amed’e, ‘kara kıta’ya, Haymarket’e bir özür ve eylem, duy kardeşim…” diyorlar.

Albümün final şarkısı ise dünyanın bütün dillerinde söylenen ancak aynı “isyan” çağrısını taşıyan Enternasyonal’in Bandista yorumuyla “Her Yerin Şarkısı” oldu.

RUKEN ADALI -ANF