22 Ekim'de düzenlenen İzmir Barosu Genel Kurulu'nda Türkiye ordusunun sınır dışı operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması gerektiğini ifade eden İzmir Barosu avukatlarından Aryen Turan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma nedeniyle dün 18.30 sıralarında bürosundan çıkarken gözaltına alınan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Aryen Turan’ın avukatlarıyla görüşmesi uzun süre engellendi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan Turan ile görüşmek için gelen 10 avukat gece saatlerinde darp edilerek emniyetten dışarı çıkarıldı.

Daha sonrasında ise emniyete gelen İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ve beraberindeki heyet de benzer engellemeyle karşılaştı. Görüşmelerin ardından üçerli gruplar halinde toplam 7 avukat Turan ile görüştü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Turan, adliyeye sevk edildi. 

İZMİR BAROSU: MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ

Öte yandan İzmir Barosu da Turan'ın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Dillerim hakim bey, bağlasan durmaz” başlıklı açıklamada, Turan'ın yanında olduğunu vurgulayan baro, şu ifadelere yer verdi;

“Düşünce özgürlüğü ve onun ayrılmaz parçası olan düşünceyi ifade etme özgürlüğü, yasada, Anayasa'da ve Anayasa' nın 90. maddesi uyarınca onaylanmış ve iç hukuk normu (üst norm) haline gelmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanmış özgürlüklerdir. Muktedirlerin işareti ile yaratılan toplumsal linç, bağımlı yargı tarafından adli bir işleme dönüşmüştür. Vekil sıfatıyla defalarca İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşen önceki başkanımız Avukat Özkan Yücel'in, meslektaşımızın ifade vermeye hazır olduğunu bildirmesine ve gözaltı işlemi yapılmamasını talep etmesine rağmen Avukat Aryen Turan 03 Kasım Perşembe günü saat 18.30'da bürosundan çıktığı sırada gözaltına alınmıştır. Yurttaşların ifade özgürlüğüne her platformda sahip çıkan İzmir Barosu, İzmir Barosu üyesi meslektaşımızın bu özgürlüğünü sonuna kadar savunmakta kararlıdır. Meslektaşımızın yanındayız”

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

Savcılık sorgusunun ardından Turan, adlı kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği ‘ne sevk edildi. Turan, Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunun ardından yurtdışına çıkış yasağı ve haftada 2 gün imza atacak şekilde adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.