Malumunuz 14 Şubat, sevgililer günü..

Kimisine göre küresel sermaye, kimisine göre yalnızlığı hissettiği, kimisine göre de mutluluğun günü..

Gece 12’den sonra sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapılmaya başlandı. Tam o sıralarda Meral Okay’ın bir yazısını okudum; sevdiğinden, eşinden, aşkından bahsetmiş..

Bir kısmını sizinle de paylaşacağım.


"Aşk kendinden vazgeçme halidir, kendi benliğini ezmeden “biz” olabilme halidir. İnsan egosu denetlenmesi en güç şeydir. Bunu ancak aşk becerebilir, sadece aşk ile üstünden atlayabilirsiniz… Biz birbirimize karşı çok saygılıydık… Eee bazen de sıkılırdık, hele üç beş aydır bir aradaysak birbirimizin gözüne bakardık, önce kim gidecek diye, böyle nefes molaları da verirdik… Döndüğümüzde yepyeni bir enerji ve hasret bekliyor olurdu bizi… Aşk bazen de bir kıyamama halidir…’’



Demiş sevgili Meral Okay.

Ben bu yazıdan çok etkilendim. Kendimce çıkarımlarım da oldu. Mesela her şeyi çok kolay tükettiğimiz gibi; sevgiyi, aşkı, hatta benliğimizi de çok kolay tüketiyoruz. Bu tükenmişliği hatırladım.

Son zamanlar da basın ve medyada, ‘Kıskançlığından sevgilisini öldürdü, aldattığı eşini katletti’ gibi haberlerine sık sık şahit olmaya başladık.

Kıskançlık mı? Cinnet sebebi aşk mı?

Hayır…

Ego… Tükenmişlik… Saygısızlık…

En saf dediğimiz sevgimizin içi bile egolarla kirlenmiş. İlişkilerde şiddetin var olmasına sebep olan tek şey budur… ‘Beni çok sevdiğinden kıskançlıktan gözü dönüyor’ diyebilir bazılarınız. Sevdiğini sorgulayamayız, ama o göz döndüren kıskançlığın altında hep ‘ego’ vardır. O ilişkide tükenmişlik vardır.

Nefret suçlarının da sebebi bu ego değil mi zaten?

Birilerinin üzerinden nefret, aşağılama, küçümseme sözlerini kullanarak, kendisini üstün gösterme çabası; dolaylı ya da doğrudan nefret suçuna teşvik..

Ali Ahmet’i sevmiş, Ayşe Fatma’ya aşıkmış,  sana ne?

Sevgisini, aşkını, ailesinden gizleyen milyonlarca insan var.

Neden?

Ailenin egosundan korktukları için. ‘El alem ne der’ anlayışı aile egosunun temel yapı taşlarından sadece birisidir. Bu anlayış yüzünden birçok kişi ailesi tarafından ya fiziksel- psikolojik şiddete maruz kalıyor ya da öldürülüyor.

Eşcinsel ilişkilerde bu egonun şiddeti daha çok hissedilirken, aynı şekilde heteroseksüel ilişkilerde de hissedilmektedir. Egonun düşmanı; sevgi, saygıdır…

Sevgili Meral Okay’ın dediği gibi; ‘İnsan egosu denetlenmesi en güç şeydir’

Biz tüm sınırlarımızı zorlayalım. Emin olun ki, egolarımızdan daha çok sevmeyi başarabilseydik, bugün dünya daha yaşanası bir yer olabilirdi… Her gününüz sevgiyle olsun..