Artuklu Belediyesi’nin HDP’li Meclis Denetim Komisyonu üyesi Fazıl Sarıyer, Kamu İhale Kanunu’na aykırı şekilde doğrudan temin yoluyla yapılan 500’ü aşkın alım ile belediye kaynaklarının belli firmalara “peşkeş” çekildiğini tespit ettiklerini paylaştı. 

AKP yönetimindeki Mardin’in Artuklu Belediyesi’nin Meclis Denetim Komisyonu tarafından 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin hazırlanan rapor, geçtiğimiz günlerde belediye meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. Komisyonun HDP’li üyeleri, söz konusu rapora çeşitli gerekçelerle şerh koydu. 

HDP’NİN İNCELEMELERİ

Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre HDP’li Meclis Denetim Komisyonu üyeleri Medine Aksoy ve Fazıl Sarıyer, yaptıkları incelemede belediyenin “açık ihale” şeklinde gerçekleşmesi gereken harcamaları Kamu İhale Kanunu’na (KİK) aykırı bir şekilde yaptığını tespit etti. HDP’li üyeler, aynı ay içerisinde birden fazla parçaya bölünen alımların ise, “doğrudan temin yolu” ile aynı firmalardan gerçekleştirildiğini belirledi. Yine, kent sakinleri için harcanması gereken bütçenin büyük bir bölümünün devlet kurumlarının işlerine harcandığı kaydedildi.  

HDP’nin rapora sunduğu şerhte, Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın koruma polislerine yüksek meblağlar karşılığında ayakkabı ve kıyafet alımı gerçekleştirildiği belirtildi. Şerhte, yapıldığı belirtilen yolların ya yapılmadığı ya da tespitler sonucu yolların kısa süre içerisinde bozularak, kullanılamaz hale geldiği bilgisi yer aldı. Yapılan yolların ve firmaların denetlenmediğine yer verilen şerhta, kırsal mahallelere hizmet götürülmediği vurgulandı.

‘PEŞKEŞ ÇEKİLMEK AMACIYLA YAPILDI’

Komisyonun HDP’li üyelerinden Fazıl Sarıyer, denetim komisyonunun çalışması sırasında kendilerinin çalışmalarının engellenmek istendiğini söyledi. Harcamalara ilişkin belgelerin örneklerini almalarına izin verilmediğini ve bu nedenle derinlemesine bir inceleme yapamadıklarını kaydeden Sarıyer, 569 defa “doğrudan temin yolu” ile alım tespit ettiklerini paylaştı.  

KİK kanunlarının çiğnendiğini söyleyen Sarıyer, usulsüz alımların bir yöntem olarak kullanıldığına işaret ederek, “Belli başlı kendi firmalarına peşkeş çekmek amacıyla yapılmış. Açık ihale yapılması durumunda buna herkesin katılma hakkı olacak. Ama bunu yapmayarak, kendi yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. Bu yöntem ile alımların yapılması usulsüzlüktür” dedi. “Doğrudan temin yolu” ile yapılan alımların belediye bütçesinin yüzde 10’unu aşamayacağının kanunda belirtildiğini dile getiren Sarıyer, belediyenin bu sınırı aşarak, bu yöntemle yüzde 15’in üzerine çıktığını ifade etti. 75 milyon TL bütçesi olan belediyenin bu yolla yaklaşık 14 milyon TL’lik harcama yaptığını belirten Sarıyer, “Belediyenin bir yıl içinde harcayacağı asfalt, mıcır miktarı bellidir. Ama bir ay için aynı firmadan 3 defa alım yapılmış, sınır aşılmış” dedi.

‘18 MİLYONLUK ÇALIŞMANIN İZİ YOK’

Kırsal mahallelerde yapıldığı belirtilen yol çalışmalarına ilişkin de incelemelerde bulunduklarını, ancak bölgelerde herhangi bir çalışmanın olmadığını tespit ettiklerini aktaran Sarıyer, ilçenin en büyük kırsal yerleşim yerleri olan Girharrin (Ortaköy) ve Sellaxê (Gökçe) mahallelerindeki yol çalışmasını ise “facia” olarak nitelendirdi. Yapıldığı belirtilen ve 18 milyon TL harcanan yolun tamamen bozulduğunu kaydeden Sarıyer, söz konusu yola ilişkin ihalenin “güvenlik ve aciliyet” gerekçeleri kapsamında “pazarlık usulü” ile yapıldığını kaydetti. İhalenin gerekçesinin yerinde olmadığını dikkati çeken Sarıyer, “Bu işe başlandığı andan itibaren uyarılarda bulunduk. Ancak garantisinin verildiğini bize iletti. Ve aradan bir ay geçmeden yağan ilk yağmurda asfaltta çukurlar oluşmaya başladı. Şu an gidip bakılsa Ortaköy’de ne asfalt ne de bir çalışma izine rastlamak mümkün değil” diye konuştu. 

‘ADIM ATILACAK’

Denetim sırasında yapılan işlerin usulsüz yapıldığını ve olması gerektiği gibi yapılmadığını tespit ettiklerini dile getiren Sarıyer, raporun da bu usulsüzlükleri ortaya koyduğunu belirtti. Hazırladıkları şerhi komisyon başkanına teslim ettiklerini ancak rapora eklenmediğini fark ettiklerini aktaran Sarıyer, yaşanan tartışmaların ardından şerhin bulunabildiğini ve rapora eklendiğini anlattı. Sarıyer, bu aşamadan sonra Meclis grupları ile yapacakları tartışmaların ardından usulsüz işlemlere dair nasıl bir yol izleneceği konusunda adım atacaklarını söyledi.