Uzmanların arılar hakkında verdikleri bilgiler hem önemli hem anlamlı. Bunları sizlerle paylaşmak istedim:

 

Arılar yaklaşık yarım kilo bal yapabilmeleri için çiçeklerinden kovanlarına kadar 37 bin defa gidip gelmek zorundalar. Güzel güneşli bir günde vücutlarının on misli ağırlığında nektar taşımakta, ballarını yapmaktalar.

 

Bal arısı, çiçeklerin en vefakâr, en sadık âşığı. Kelebekler, sinek kuşları, daha birçok başka böcekler bir çiçekten diğerine koşup durdukları halde, bal arısı sadece bir cins çiçek üzerine büyük bir sadakatle bağlanmakta. İşte bu sayededir ki sadece portakal çiçeğinin, yahut kırmızı yoncanın, beyaz yoncanın çiçeklerinden elde edilmiş saf ve pırıl pırıl parlayan balı meydana getirmekte.

 

Bir tek arı kovanını besleyebilmek için arıların 135 kg bal yaptıkları hesaplanmış. Bu muazzam erzakı temin edebilmek için bir kovanın işçi arılarının bir sene zarfında 17 milyon mil uçuş yaptıkları tespit edilmiş.

 

Her kovandan alınıp piyasaya sevk edilen ballar için ise, hayvancıkların daha milyonlarca mil uçuş yaptıkları şüphesiz.

 

Arılardan sağlanan balın içerdiği besinin sağlığa koyduğu katkı da önemli. Bunlar da şöyle:

 

Bal, çeşit çeşit madeni tuzlar, zerre halinde demir, bakır, manganez, potasyum, sodyum, fosfor, protein ve vitaminlerle emsalsiz bir gıda. Diyabetik hastalar şeker yiyemedikleri halde bal yiyebilmekteler. Bal bilhassa çocukların dişlerinin ve kemiklerinin kuvvetli olması için en lüzumlu bir maddeyi; kalsiyumu ihtiva eder.

 

Tarlalardan nektar taşıyan işçi arılar, kovanda oturan arıların ağızlarına bu yüklerini devretmekte. Bu hayvancıklar da dillerini içeri, dışarı sokup, çıkararak nektarların suyunu tebahhur ettirmekte, geri kalan kısmına şekeri levulase ve dextrose’e tahvil eden enzimi ilave etmekte. Sonra bu mahlûl ile petekleri doldurmakta, üzerlerini de ince bir tabaka mum ile kapamaktalar. Petekler içindeki mahlûlde bulunan enzimler faaliyetine devam ederek birkaç hafta içinde değerli gıda balı meydana gelmekte.

 

Arılar çalışkandır. Çalışkanlıklarıyla çiftçilere de yardımcıdır. Arıların çiçekleri dölleyerek yaptıkları büyük hizmetleri dolayısıyla çiftçilere sağladıkları kazanç, bal istihsalinin kıymetinin tam otuz mislinden fazla olduğu yine uzmanlar tarafından belirtilmekte.

 

Arıların azaldığı, neslinin tükenmeyle karşı karşıya olduğu kamuoyunda yaygın bir tartışma konusu. Arıların azalmasında endüstriyel üretim tarzının, böcek öldürücü ilaçların etkisinin her şeyin önünde olduğu bilinen bir gerçek olarak orta yerde durmakta.