ABD merkezli çokuluslu yatırım bankası Goldman Sachs'ın hazırladığı bir rapora göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işin yerini alabilir. İnsan emeğinden ayırt edilemeyen içerik oluşturabilen üretken yapay zekanın 'büyük bir ilerleme' şeklinde nitelendiği raporda, küresel olarak üretilen mal ve hizmetlerin toplam yıllık değerini yüzde 7 oranında artırmanın mümkün olabileceği vurgulandı.

Öte yandan, raporun aktardığı araştırmaya göre, bugün işçilerin yüzde 60'ı 1940'ta olmayan mesleklerde çalışıyor. Ancak diğer araştırmalar, 1980'lerden beri teknolojik değişimin yarattığı istihdamdan daha hızlı şekilde işsizliğe yol açtığını gösteriyor. Rapora göre, üretken yapay zeka önceki bilgi teknolojisi ilerlemeleri gibiyse, yakın vadede istihdamı azaltabilir.

ÜRETKENLİĞİ ARTIRMA OLASILIĞI VAR

Raporda, ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini üstlenme potansiyeline sahip yapay zeka ve bağlantılı teknolojilerin aynı zamanda yeni iş sahaları yaratma ve üretkenliği artırma konusunda da faydalı olabileceğine değinildi.

HER SEKTÖRDE FARKLI DÜZEYLERDE ETKİSİNİN OLMASI BEKLENİYOR

Yapay zekanın farklı sektörler üzerindeki etkisine de değinilen raporda, idari işlerdeki görevlerin yüzde 46'sı ve hukuk mesleklerindeki görevlerin yüzde 44'ü otomatikleştirilebilir. Ancak durum her sektör için aynı değil; inşaatta yalnızca yüzde 6 iş yapay zekaya devredilebilirken, bakım işlerinde bu oran yüzde 4'e kadar iniyor.

Oxford Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Oxford Martin Okulu'nun 'Çalışmanın Geleceği' bölümü direktörü Carl Benedikt Frey, "Emin olduğum tek şey, üretken yapay zekanın kaç işin yerini alacağını bilmenin hiçbir yolu olmadığıdır" dedi.

ÜCRETLERİ AŞAĞI YÖNLÜ BASKILAYABİLİR

Son aylarda gündemden düşmeyen ChatGPT örneğini veren Frey, yapay zeka temelli sohbet robotunun ortalama yazma becerisine sahip daha fazla insanın deneme ve makaleler üretmesini sağladığını vurguladı. Gazeteciliğin bir meslek olarak risk altında olduğunu belirten Frey, "Gazeteciler, bu tür işlere olan talepte çok önemli bir artış görmezsek, ücretleri aşağı çekecek ağır rekabet baskısıyla karşı karşıya kalacaklar" dedi.

GPS VE UBER ŞOFÖRLERİN DAHA DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞMASINA YOL AÇTI

GPS teknolojisinin gündelik hayatına girişinden örnek veren Oxford Üniversitesi öğretim üyesi, "GPS ve Uber gibi platformların piyasaya sürülmesini düşünün. Aniden, şehirlerdeki tüm caddeleri bilmek çok daha az değerli hâle geldi" dedi. Frey, "Yaptığımız araştırma, bu nedenle görevdeki şoförlerin ücretlerinde yaklaşık yüzde 10 kesinti olduğunu ortaya koydu" diye konuştu. Sonucun daha az sürücü değil, daha düşük ücretler olduğunun altını çizen Benedikt Frey, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde, üretken yapay zekanın daha geniş bir dizi yaratıcı görev üzerinde benzer etkileri olması muhtemeldir" yorumunu yaptı.