Emrah Yusufoğlu / Demokrat Haber

Maraş’ın Çağlayancerit İlçesine bağlı Helete Mahallesi’nde sularını vermek istemeyen mahalle halkı jandarma barikatlarını aşarak şantiye alanında bulunan iş makinelerini durdurdu.

Helete Mahallesi’nde, 'Antep’in çılgın projesi' olarak tanıtılan ‘Düzbağ İçme Suyu Projesi’ne karşı çıkan yurttaşlara jandarma müdahale etti.

Temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan projede tünellerin yapımının devam ettiği suyu taşıyacak borular bölgeye getirilerek kaynak işlemi yapıldı. Düzbağ İçme Suyu Projesi kapsamında, Çağlayancerit’ten çıkan Göksu çayının 52 kilometre mesafeden Antep’e taşınarak kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 73'ünü karşılayacağı açıklanmıştı.

Göksu çayının geçtiği Helete Mahallesi sakinleri bölgede ekolojik dengenin bozulacağını belirterek çalışmaların durdurulması için şantiye alanında nöbet tutmaya başladılar.

Günlerdir inşaat çalışmasının bulunduğu alanda nöbet tutan mahalleliler projede değişiklik yapılmaması durumunda tepkilerini sürdüreceklerini dile getirerek iş makinelerinin mahalleden çıkarılmasını istediler.  

Jandarma ekiplerinin köylüleri ikna çabaları da sonuç vermedi.

Bu sabah şantiye alanına yürüyen yüzlerce mahalleli girişi barikatlarla kapalı ve askerler tarafından çembere alınan alana ulaştı. Suyunu vermek istemeyen vatandaşlar iş makinelerinin mahalleden çıkarılmasını isteyerek şantiye alanındaki bekleyişlerini sürdürdü.

Jandarma şantiye önünde toplanan vatandaşlara TOMA ve gaz bombasıyla müdahale ederek alanın boşaltılmasını istedi.

Duruma tepki gösteren bazı yurttaşlar müdahaleye direndi.

Müdahalenin ardından tekrar şantiye önünde toplanan yurttaşlar barikatları aşarak iş makinelerini mahalleden çıkardı. Jandarmanın müdahalesine rağmen kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden inşaatı durduran Heleteliler iş makinalarının ardından alkışlarla durumu protesto etti. 

SÖZLERİNİ TUTMADILAR

Helete Muhtarı Cuma Ali Köküsarı ise “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bize söz verdi. 3 metre küp suyunuz akacak dediler, biz DSİ genel müdürlüğüne gittik bize 1 metre küpün altında su verecekler. Biz 3 metre küp suyumuzu istiyoruz. Bu su giderse biz ölürüz” diye konuştu.

Altı bin nüfuslu Helete Mahallesi sakinleri ise mahallenin en önemli değeri olan suyun gitmesiyle büyük bir nüfus kaybının yaşanacağını, yeşil alanların kuruyacağını ifade ederek, ‘Pazarcık, Gölbaşı, Nurhak, Çağlayancerit havzasının tek eğlence ve serinleme alanı olan çayın yok edilmesinin havzaya büyük bir darbe vuracağı endişesiyle daha önce çeşitli eylemler yaparak sesimizi duyurmaya çalıştık. Göksu’nun götürülmesi karşılığında Halete’nin ilçe yapılacağı sözü verildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak mahalleye gelerek mahallenin ilçe yapılacağına dair söz verdi. Aylar geçti verilen hiçbir söz tutulmadı. Bugün ise bizlere suyumuzu vermiyoruz diye karşı çıkıyorlar. Kararlıyız, yaşama sebebimiz olan suyumuzun yok olmasına; doğamızın yok olmasına izin vermeyeceğiz’ şeklinde konuştular.