Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde işkence yapıldığı iddialarını araştıran İnsan Hakları Merkezi'nin hazırladığı 'raporu' yayınlamamakla tepki toplayan Ankara Barosu, bu kez de görevden almalar ile gündemde.

Baro Yönetim Kurulu, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel’in seçim çalışmalarına destek verdikleri gerekçesiyle Avukatlık ve Staj Akademisi (AVSA) Başkanı Çağrı Ayhan Şenel, Staj Kurulu Başkanı Suphi Tugay Ertunç ile Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Arıhan’ı görevden aldı.

Ankara Barosu Başkanı Koranel ve bazı üyelerin karşı oyuna rağmen üç kurul başkanının oy çokluğuyla görevden alınması, 2022’in Ekim ayında yapılması planlanan Ankara Barosu seçimleri öncesi "Koranel'e operasyon" olarak yorumlandı.

GÖREVDEN ALMALARIN PERDE ARKASI: SEÇİM ÖNCESİ TAHT KAVGALARI

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilmesinin ardından yönetim kurulu kararıyla başkanlık koltuğuna oturan Kemal Koranel, yaklaşık üç aydır bu görevi sürdürüyor.

Baro faaliyetlerinin yanı sıra 2022’in Ekim ayında yapılacak baro genel kurulu için yeniden adaylığını açıklayan Koranel, bir yandan da 'seçim' çalışmalarına devam ediyor.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Ankara Barosu Başkanlığı için kısa süre önce adaylığını açıklayan Deniz Aksoy ve ekibi, Koranel’in 'baro başkanlığı' statüsünü kullanarak seçim çalışması yürüttüğünü iddia ederek, bu adımı attı.

İddialara göre amaç; yönetim kurulu çoğunluğu elde edilerek Koranel’in baro çalışmalarını engellemek ve seçimlerde başarısız olmasını sağlamak.

Avukatlar arasında da üç kurul başkanının görevden alınması, 'seçim öncesi taht kavgası' olarak nitelendirildi.

Her iki adayın da Demokratik Sol Avukatlar Grubu’ndan seçime girmek istediği ifade edilirken, genel kurula 7 ay kala seçim savaşlarının başladığı, bu durumun avukatlar arasında büyük rahatsızlığa yol açtığı konuşuluyor.

GENÇ AVUKATLAR KURULU DA İSTİFA ETTİ

Bunların yanı sıra üç kurul başkanının görevden alınmasının ardından Ankara Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı İsmet Özgün Baykal ve 8 yönetim kurulu üyesi, görevden almalara tepki göstererek istifa etti.

GÖREVDEN ALINAN AVŞA BAŞKANI: OPERASYON MU ÇEKİLDİ, 7 YK ÜYESİNE SORMAK LAZIM!

Baro yönetim kurulu kararıyla görevden alınan AVŞA Başkanı Çağrı Ayhan Şenel, kendisine görevden alındığına dair bir tebligat gelmediğini, durumu sosyal medyadan öğrendiğini söyledi.

Şenel, görevden neden alındığına ilişkin de bir bilgisi olmadığını ancak bazı duyumlar aldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Görevden neden alındığımız yönünde bir gerekçe bize henüz sunulmadı. Bazı duyumlar var ama duyumlarla hareket etmek de doğru değil. Benim mevcut Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel ile birlikte hareket ettiğim, onunla birlikte yol yürüdüğüm aşikâr zaten. Ama ben yönetim kurulunun verdiği bir karar için 'operasyon çekiliyor' diyecek pozisyonda değilim. Bizim görevden alınmamıza neden olan 7 yönetim kurulu üyesinin operasyon çekildi mi çekilmedi mi açıklaması lazım. Eğer görevden alınmamız gerçekten Kemal Bey ile hareket ettiğimiz içinse; ben AVŞA’da göreve geldiğimden günden bu güne kurulda kimseye seçim çalışmalarına destek gibi telkinde bulunmadım" dedi.

'BARO İÇİNDE YAŞANAN KAVGALAR AVUKATLARA ZARAR VERİYOR'

Avukat Hakları Grubu Ankara Genel Koordinatörü Emrah Altunoğlu da, baro içerisinde yaşanan bu kavgaların en çok avukatlara zarar verdiğini ifade etti.

Ankara Barosu’nun uzun yıllardır böyle kavgalar içinde yönetildiğini ifade eden Altunoğlu, "Dün yapılan bugün de yapılıyor" dedi ve ekledi:

"Bu durum artık gelenek haline geldi. Bir önceki dönem Hakan Canduran karşısında Erinç Sağkan başkan yardımcısıyken 8 üye Sağkan’ın yanında durup, Hakan Canduran’ın tüm baro faaliyetlerini kilitlediler. Yani başkana iş yaptırmayarak seçimlerde başarısız olmasına yol açmak Demokratik Sol Avukatlar Grubu’nun bir geleneğidir. Haliyle bundan dolayı bir kayıp yaşayan, mağdur olan Ankara Barosu avukatlarıdır. Bundan dolayı kaygılıyız. Avukatların birçok sorunu varken kendi koltuklarını garantiye almak üzerinden yaptıkları bu kavgalar bize zarar veriyor."

'KURUL BAŞKANLARININ SEÇİM ÇALIŞMASI YAPMASINDAN DOLAYI RAHATSIZLIĞIMIZI DİLE GETİRDİK'

İddiaların odağındaki isimlerden Ankara Barosu Başkan aday adayı Deniz Aksoy, 3 kurul başkanının görevden alınmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Baro kurul başkanlarının baro siyaseti yapmaması gerektiğini ifade eden Aksoy, "Diğer baro başkanı aday adayı olan Zafer Doğan Bilgin, Ali Özdemir ve Mustafa Köroğlu ile birlikte kurul başkanlarının, mevcut baro başkanı için seçim çalışması yapması, kuruldaki arkadaşları yönlendirmelerinden dolayı rahatsızlığımızı dile getirdik. Herkes bir adayı destekleyebilir ama daha seçim atmosferi başlamadan Whatsapp gruplarına oy temini için yönlendirme yapmalarının doğru olmadığını söyledik. Kurul başkanları bu konuda uyarıldı. Ama dinlemediler" dedi.

'UCUZ SEÇİM NUMARALARINI MAĞDURİYETE DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Görevden alınmalar ile kimsenin şahsının hedef alınmadığını ifade eden Aksoy, şunları söyledi:

"Ben kendim görevden alınan bir kurul başkanını aradım. Karışmaması gerektiğini, etik olmasını ve bunun bizde rahatsızlık yarattığını söyledim. Bir kurul başkanı olarak başka birinin seçim çalışmalarını organize etmesi, yönlendirmesi bizim tarafımızdan kabul edilemez. Bu hassasiyetimizi inkâr etti, 'ben korku deyip Whatsapp grubundan çıkmam' dedi. Ucuz seçim numaralarını, mağduriyete dönüştürmeye çalışıyorlar. Ortada bir mağduriyet yok."