Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, HDP’nin aday çıkarma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kömürcü, “Cumhur İttifakı’nın adayı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Altılı Masa’nın ortak adayı ve HDP’nin adayının yarıştığı senaryo, cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine altı aydan az bir kala siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı.

Cumhur ittifakı aday olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı açıklamıştı. Altılı masa ise aday belirleme müzakerelerine yeni başlıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın seçimlere kendi adaylarıyla gireceklerini açıklaması siyaseti hareketlendirdi.

“SEÇİMİ İKİNCİ TURA BIRAKIR”

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2023 seçimlerine HDP, Altılı Masa ve Cumhur İttifakı’nın ayrı adaylarla seçime girmesi sonucunda cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını söyledi.

Kömürcü, HDP’nin aday çıkarmasının seçime mutlaka bu adayla gireceği anlamına gelmediğini aktardığı paylaşımında “Doğru bir siyaset devreye sokulabilirse kamuoyu, seçim sonucunda Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının sonlanmasındaki en önemli payın Emek ve Özgürlük İttifakı’nda olduğunu düşünebilir” dedi.

HDP’nin 2018 verilerine göre Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi olduğunu hatırlatan Kömürcü, HDP’nin seçim de dahil olmak üzere siyasi çizgisini etkili kılmak adına tüm imkanlarını kullanmasının doğal olduğunu söyledi.

Bu durumun Altılı Masa’ya etkileri boyutu hakkında da düşüncelerini paylaşan Kömürcü, HDP’nin kapatılma ihtimallerinin her gün biraz daha arttığı ortamda Altılı Masa’nın karşı duruş sergileyememesini ciddi bir sorun olarak değerlendirdi.

“SEÇİMİN KİLİT PARTİSİ HDP OLACAK”

Kömürcü paylaşımında şunları kaydetti:

“Hazine yardımının AYM tarafından dondurulduğu günün akşamı “Altılı muhalefet”in yaptığı açıklamada bu konuya bir cümleyle bile değinmemesi, HDP’ye destek veren seçmenlerin tepkisini çekiyor olsa gerek.

HDP seçmeninin oyunun çantada keklik olmadığını Altılı Masa’nın tüm bileşenlerinin ve o bileşenlerin seçmenlerinin görmesi gerekiyor. Çünkü hemen hemen tüm kamuoyu araştırmalarının bulguları bize gösteriyor ki, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit partisi HDP olacak.

Artı/eksi 2 puanlık farklarla Cumhur ile Millet İttifakı yüzde 40’ın biraz üzerinde destek bulurken, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın %10’un üzerinde desteği iki adaylı olması durumunda ilk turda, HDP’nin aday çıkarması durumunda ikinci turda kimin cumhurbaşkanı olacağını belirleyecek

İşte bu yüzden yeni cumhurbaşkanını “Altılı muhalefet” içinden hangi partinin seçimden birinci parti olarak çıkacağı değil, seçmenlerin yüzde 50+1’inin muhalefet adayını destekleyip desteklemediği belirleyecek.”

Kömürcü; paylaşımının devamında HDP’nin kapatılmaması durumunda HDP’nin, kapatılması durumunda ise Emek ve Özgürlük İttifakı’nın üreteceği B planının seçime kadar izleyeceği stratejinin Erdoğan iktidarının son bulmasını sağlayacak en kritik hamleyi yapacak siyasal aktör olarak öne çıkarabileceğini kaydetti.

ALTILI MASA ADAYI VE HDP SEÇMENİ YORUMU

Genel Koordinatör Derya Kömürcü, diğer bir yandan Altılı Masa adayının HDP seçmenin karşı çıkmayacağı ve hassasiyetlerine dikkat eden bir isim olması durumunda HDP adayının son düzlükte Altılı Masa adayı lehine çekildiğini açıklama ihtimali durumunda da HDP’nin geride kalan tek muhalefet adayının kazanmasını sağlayan aktör olarak öne çıkacağını aktardı ve 2019 yerel seçimlerinde HDP aday çıkarmadığını ve birçok önemli belediyeyi Millet İttifakı’nın kazanmasında pay sahibi olduğunu ancak bu katkının seçimden hemen sonra unutulduğunu hatırlattı.

“MESAJ DİKKATE ALINIRSA SÜREÇ BAMBAŞKA GELİŞEBİLİR”

Kömürcü paylaşımını şu ifadelerle sonlandırdı:

Şimdi Altılı Masa, HDP’nin ‘kendi adayımızı çıkaracağız ama seçimlere kadar da müzakereye açığız’ mesajını dikkate alırsa süreç bambaşka gelişebilir, HDP adayı son düzlükte Altılı Masa adayı lehine adaylıktan çekildiğini açıklayabilir.

Bu hamlenin yaratacağı siyasal ve psikolojik üstünlük geride kalan tek muhalefet adayının kazanmasına ciddi katkı sağlar. Bu da HDP’yi Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ana aktörlerinden biri haline dönüştürür.

Herkesin kendi adayıyla seçime girdiği, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı bir senaryo, tüm muhalefet bileşenleri için kâbus olur. Seçimin kaybedilme riski artmakla kalmaz, Türkiye içinden nasıl çıkacağını bilmediği bir türbülansa doğru sürüklenebilir.”

Kaynak: Kısa Dalga