Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti bu pazar sandık başına gidecek. Seçimlerde, göçmen kökenli seçmenlerin oyları sonucu belirleyen faktör olabilir. Zira seçmen sayısının yüzde 15'ini oluşturuyorlar.

 

Eyalette toplam 13, 2 milyon seçmen bulunuyor. 4 milyona yakın göçmen kökenlinin yaşadığı eyalette 2 milyon civarında Müslüman, 1 milyona yakın Türkiye kökenli yaşıyor. Eyalette 350 bin civarında Türkiye kökenli oyların olduğu hesaplanıyor.

 

Kuzey Ren-Vestfalya'daki Türkiye kökenli seçmenlerin tercihlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) açık bir farkla birinci sırada yer alıyor. Duisburg’daki Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı’nın hazırladığı bir kamuoyu yoklamasına göre Sosyal Demokratlar’a destek yüzde 37 oranında. Türk kökenli seçmenlerin yüzde 20’si tercihlerini Yeşiller Partisi’nden yana kullanacağını belirtirken, Hrıstiyan Demokrat Birlik’e destek yüzde 4, Hür Demokrat Parti’ye ise yüzde 1’in bile altında kalıyor.

 

SOL PARTİ DE YÜKSELİYOR

Türkiye kökenli göçmenlerin siyasi tercihlerinin hangi partilerden olduğu yaklaşık 10 yıldır araştırma konusu. Kuzey Ren-Vestfalya’da Sosyal Demokrat-Yeşil kanada verilen oylar sabit düzeyde seyrediyor. Sosyal Demokrat Parti’ye destek yüzde 40 ila 50 dolayında. Yeşiller Partisi’ne destek ise epey değişken ve yüzde 1 ile 20 arasında gidip geliyor. Öte yandan Sol Parti (Die Linke) yavaş da olsa düzenli bir şekilde giderek daha fazla Türkiyeli göçmenin desteğini alıyor ve son araştırmalar bu desteğin yüzde 8 dolayında olduğunu gösteriyor.

 

© Deutsche Welle Türkçe / İnternet Haber