Almanya'nın doğusundaki Dresden kentinde bugün yapılacak olan ve "Batı'nın İslamileşmesinin" protesto edileceği yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Başbakan Angela Merkel yürüyüş öncesi halktan, göçmen karşıtı gösterilere katılmamalarını istedi.

Dresden, kısa adı Pegida olan, "Batı'nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar" olarak adlandırılan hareketin doğduğu yer.

Pegida bir hafta önce de büyük bir miting düzenledi. Alman medyası Pegida'nın, 41 yaşındaki Lutz Bachmann tarafından başlatılan bir Facebook grubundan geliştiğini bildiriyor.

Eski bir ahçı ve şu anda grafik tasarımcısı olan Bachmann ırkçı olmadığında ısrar ediyor. Ancak geçmişte aralarında uyuşturucu ticareti de dahil olmak üzere, bazı suçlardan mahkum olduğunu kabul etti. Hapiste iki yıl geçirdiğini söylüyor.

‘TAKIM ELBİSELİ NAZİLER

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas Pegida protestoları "rezalet" olarak nitelendirdi.

Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Parti ile birlikte koalisyon hükümetinde yer alan Sosyal Demokrat Parti de, Pegida organizatörleri için"takım elbiseli Naziler" diyor.

Muhafazakar çizgideki Alternativ für Deutschland (Almanya için Alternatif) Partisi ise harekete sempati ile yaklaşıyor. AfD lideri Bernd Lucke "Hareketin taleplerinin çoğu meşru" diyor.

Sert bir göç politikası isteyen parti euro için de ret kampanyası yürütmüştü.

PEGİDA’YA TEPKİLER       

Almanya'nın batısındaki Köln kentinde dün yapılan Pegida karşıtı gösteriye ise yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Hoşgörü çağrısı yapılan gösteride "Köln'de Nazilere yer yok" pankartı taşındı.

Suriye ve Irak'taki savaşlardan kaçan sığınmacıların sayısındaki artış ardından, bu yıl göçmenlik Almanya'da hararetli bir konu haline geldi.

Almanya başka ülkelerden daha fazla sığınmacı alıyor. Almanya hükümeti bu yıl iltica talebinde bulunanların sayısının 200 bini bulmasını bekliyor. Bu rakam geçen yıl 127 bindi. (BBC Türkçe)