Almanyalı aydınlar, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Almanya Federal Meclisi (Bundestag) yetkililerine hitaben açık bir mektup yayımlayarak Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı kabul etme çağrısında bulundu.

Aralarında yönetmen Fatih Akın’ın da bulunduğu Almanyalı imzacılar, Almanya’daki Die Zeit gazetesinde yayımlanan açık mektupta, 2 Haziran’da Bundestag gündemine getirilecek olan Ermeni Soykırımı yasa tasarının kabul edilmesini istedi.

Alman yetkililerden 2 Haziran’da net bir tutum sergilemesini ve Ermeni halkına yönelik olarak uygulanan suçun adını koyarak soykırım ifadesiyle tanımlamasını talep eden imzacılar mektupta, “Holokost’un inkâr edildiği bir Almanya’da yaşadığınızı düşünün. Bu, suçun devamı anlamına gelmez mi?” diye sordu.

“Avrupa temel değerlerine uymaya ve ifadelerinizi netleştirmeye çağırıyoruz” denilen açık mektupta, “Ermeni Soykırımı’nın inkârı, yeni şiddet için zemin oluşturuyor. Ermenilere 1915’te “terörist” denildi ve mal varlıklarına el konuldu. Şimdi ise 2015’te Türkiye’de beş binden fazla Kürt katledildi. Onlara da “terörist” diyorlar.  Bütün bunlar, Türkiye’nin kendi tarihi ve geçmişi ile yüzleşmeyi reddettiği ve uluslararası toplumun Türkiye’nin bugünkü faaliyetlerine gereken cevabı vermediği için yaşanıyor” ifadelerine yer verildi. (Demokrat Haber