YeniŞafak gazetesinin bağlı olduğu Albayrak Holding, kamudan son 11 yılda yaklaşık 7 milyar TL değerinde 437 ihale aldı.

Holding, özelleştirme kapsamında satılan şeker ve kağıt fabrikalarının da sahibi oldu.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, 21 ayrı alanda iş yapan Albayrak Holding, inşaattan araç kiralamaya, sayaç okumadan çöp toplamaya kadar kamu kurumlarıyla belediyelerden çok sayıda işin ihalesini alıyor.

TÜMOSAN

Albayrak Grubu, 1976 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) niteliğinde motor üretmek amacıyla kurulan TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi Şirketini, 2004 yılında özelleştirme kapsamında satın aldı. TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi Şirketi, 2011 ile 2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde kamudan 13 ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli 43 milyon 168 bin TL’yi buluyor.

İBB’DEN VE TOKİ’DEN ALINAN DEVASA İHALELER

Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi de son 10 yıllık dönemde kamudan tam 1 milyar 468 milyon TL değerinde 19 ayrı inşaat ihalesi aldı. Şirketin ihale aldığı kamu kurumları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakleri ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı geliyor.

SEKA KAĞIT FABRİKASI

Holding bünyesindeki Varaka Kâğıt, 1981 yılında faaliyete geçen SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikasını 2003 yılında satın aldı.

LİMANLAR

Ayrıca limancılık alanında da faaliyet gösteren Albayraklar, biri Trabzon’da iki yurtdışında olmak üzere toplam üç liman işletiyor.

TEMİZLİK ARAÇLARI

Holding bünyesindeki Kademe Atık Teknolojileri Sanayi Anonim Şirketi de kamudan son 5 yılda 30 ayrı ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli ise 18 milyon 402 bin TL’yi buluyor. Şirket aldığı ihalelerle kamu kurumları ve belediyelere, yol süpürme aracı, vidanjör ve arazöz gibi araçlar sattı.

Devlet Malzeme Ofisi, AKP’li Üsküdar Belediyesi, AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü, şirketin ihale aldığı kurumlar arasında yer alıyor.

ŞEKER FABRİKALARI

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (TÜRKŞEKER) ait olan ve 1956 yılında açılan Erzurum ile Erzincan Şeker Fabrikaları, 2018 yılında düzenlenen özelleştirme ihalesiyle 287 milyon liraya Albayrak Grubu’na satıldı. Albayrak Grubu, Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nı işletmek için SUKKAR adıyla bir marka kurdu ve bu markayla Mayıs 2019’dan itibaren şeker üretimine başladı.

Ayrıca Erzurum başta olmak üzere Erzincan ve Sivas sınırları içerisinde tarıma elverişli araziler kiralayarak pancar ekimi yapmak amacıyla Mezra Ziraat adı altında bir şirket kuruldu.

TAŞIMACILIK

Albayraklar, taşımacılık sektöründe Platform Turizm ve Nakil Lojistik adı altında iki ayrı şirketle faaliyet gösteriyor. Platform Turizm Şirketi, son 12 yılda kamudan tam 242 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam tutarı ise 3 milyar 169 milyon TL’yi buluyor ve söz konusu ihalelerin tamamına yakını da araç kiralama ihalesi.

SAYAÇLARI OKUYUP FATURALARI DAĞITTILAR

Albayrak Grubu, bilgi teknolojileri alanında da ALBİL Merkezi Hizmetler, Rasat Trafik Çözümleri ve Sistemli Dağıtım Hizmetleri adı altında üç ayrı şirketle faaliyet gösteriyor.

Sistemli Dağıtım Hizmetleri Şirketi’nin internet sitesinde “Sistemli Dağıtım, İstanbul’da İSKİ, TEDAŞ, İGDAŞ; Ankara ve Trabzon’da TEDAŞ olmak üzere yurt genelinde vermiş olduğu hizmetlerle alanında öncü firma olmuştur” ifadelerine yer verilerek, şirketin kamu kurumlarına işler yaptığı belirtiliyor.

Sistemli Dağıtım Hizmetleri Şirketi, kamuda son 10 yılda 64 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 308 milyon 706 bin TL olarak açıklandı. Bu ihalelerin büyük çoğunluğu da su ve doğalgaz sayacı okuma ve fatura dağıtımı ihalesi.

TEKSTİL

Tekstil alanında da faaliyet gösteren Albayrak Grubu bu alana Sümerbank tarafından 1934 yılında kurulan Ereğli Entegre Tekstil Fabrikasını 1997 yılında özelleştirme kapsamında satın alarak girdi. Fabrika, Genelkurmay ve Emniyete kıyafet satıyor.

ÇÖP TOPLAMA VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ İHALELERİ

Atık yönetimi alanında da Yeşil Adamlar Atık Yönetimi ve Bayfa Geri Dönüşüm Şirketi adı altında iki ayrı şirketle faaliyet gösteren Albayrak Grubu bu alanda da yine kamudan çok sayıda ihale aldı.

Yeşil Adamlar Atık Yönetimi Şirketi son 10 yılda kamudan 56 ayrı çöp toplama, kent içi temizlik ve araç kiralama ihalesi aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 1 milyar 945 milyon TL olarak açıklandı.

MEDYA, TURİZM VE YAYINCILIK ŞİRKETLERİ

Medya alanında da televizyon kanalı, gazete ve internet siteleriyle faaliyet gösteren Albayrak Grubu, 2007 yılında kurulan TVNET televizyon kanalının, YeniŞafak gazetesinin ve çok sayıda internet sitesi ile derginin de sahibi.

Birun Otelcilik Şirketi ile de Giresun’un Kümbet Yaylası’nda bir otel işleten Albayrak Grubu, Ketebe Yayınları’nın da sahibi. Ayrıca, Birlikte Dağıtım Şirketi ile de gazete ve dergi dağıtımı işini de yapan Albayrak Grubu, birçok gazete ve derginin dağıtım işlerini yapıyor.

REKLAMCILIK İHALELERİ

Reklam Piri Medya İletişim Şirketi ile reklamcılık alanını da boş bırakmayan Albayrak Grubu, bu şirketle de kamu kurumlarından son 9 yılda 2 milyon 313 bin TL değerinde 13 ayrı ihale aldı.

YOLSUZLUK BASKINLARI

Sık sık aldığı ihalelerle ve yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen Albayrak Holding’in yöneticileri, 2011 yılında "Temiz Şehir Operasyonu" kapsamında gözaltına alınmıştı. Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Albayrak Holding yöneticisi Mustafa Albayrak ile 20 yöneticisi gözaltına alındı. Albayraklar Grubu’nun şirketleri basıldı.

AKBİL USULSÜZLÜĞÜ DOSYASI

Sıradan bir taşıma şirketi olan Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra, dönemin Fazilet Partili belediyelerin kadrolu müteahhiti oldu ve Albayraklar’a yönelik usulsüzlük iddiaları hiç bitmedi.

Albayrak Kardeşler’in adı ilk kez, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarında kullanılan elektronik geçiş sistemi Akbil’deki usulsüzlük soruşturmaları sırasında ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Organize Suçlar Şubesi, Albayrak’ın ortaklarından Ahmet Albayrak’ın da aralarında bulunduğu 58 kişiyi gözaltına aldı, şirketin bütün evraklarına el koydu.

HOLDİNG YÖNETİMİ

Albayrak Holding’in yönetiminde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak ile kardeşleri Ahmet Albayrak, Bayram Albayrak, Kazım Albayrak, Mustafa Albayrak ve Muzaffer Albayrak yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında evlenen yakın arkadaşı Nuri Albayrak’ın kızı Elif Albayrak’ın nikah şahitliğini de yapmıştı.