Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde, TSK'ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, 17'si çocuk, 34 kişinin  yaşamını  yitirdiği  katliamın birinci yıl dönümüne günler kala, Akşam gazetesi "Uludere devletle barıştı" başlığıyla bir haber yayımladı.

Haberde katliamda 29 ferdi öldürülen Encü ailesinden 15, Ortasu ve Gülyazı köylerinden de 15 olmak üzere 30 kişinin korucu olduğu ifadeleri yer aldı.

T24 ise haberde yer alan iddialarla ilgili, görüşlerini aldığı Tahir Encü'nün şunları söylediğini belirtti:

"Haberi okudum orada yer alan iddiaların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Roboski'de daha önce korucu vardı, evet bu doğru, hayatını kaybeden insanların ailelerinden de vardı. Ama yaşanan katliamdan sonra aillerin  koruculuğu bıraktığı gibi Roboski'de de korucu yok. Yakın köylerde yoksulluktan, işi gücü olmadığı için devletten gelen koruculuk teklifini kabul edenler var. Bu 30 yıldır böyle. Buralar da yaşayan insanların, bir çocuğu dağda, bir çocuğu askerde, bir çocuğuda korucu, bu buranın gerçeği."

"KİMSE DEVLETLE BARIŞMADI GİBİ KORUCULUK DA YAPMIYOR"

Katliamda kardeşi Serhat Encü ve 10 akrabasını kaybeden Ferhat Encü de Akşam gazetesinin haberini şu sözlerle değerlendirdi:

"İnsan bu başlığı atarken, ilk önce kendisine sorması lazım, 'Bu insanların adalet talepleri karşılanmadığı sürece nasıl devletle barışabilir' diye. Bu haberin  masa başından servis edildiği apaçık ortada. Roboski'nin 6 bin nüfusu var, bunun 3 bin- 4 bine yakını Encü soyadını taşıyor. Aynı soyadla uzak köylerdeki insanlar koruculuk yapıyor olabilirler. Ama Roboski'de çocuğunu, kardeşini, babasını, amcasını  kaybetmiş insanlar devletle barışmadığı gibi koruculuk yapmıyor."

"VALİ OLAYIN BAŞLICA SORUMLULARINDAN"

Akşam gazetesinin haberinde yer alan 'valinin ve devlet yetkililerinin 4 gün sonra yapılacak anmaya çağrıldığı' iddiasına ilişkin ise Ferhat Encü şunları söyledi:

"Bu olayın başlıca sorumlularından biridir vali.  Vali olaydan sonra iki ya da üç kez   bizleri ziyaret etti. Sözü edilen parayı alıp olayı kapatmamızı istedi. Fakat bizlerden olumsuz yanıt alınca bir daha gelmedi.  Bizler ne tazminat ne de farklı bir maddi yardım, destek istemiyoruz. Sadece ama sadece olayın faillerinin, bilinen faillerinin yargılanmasını istiyoruz."