İstiklal Caddesi'nde Kürtçe şarkı söyleyen müzisyenlerin 'yoldan geçişi engelledikleri' gerekçesiyle engellenmelerinin ardından AK Partili Muhammed Fatih Toprak başka bir grupla Kürtçe şarkı söyledi.

İstanbul Taksim'de Kürtçe şarkı söyleyen bir grubun polis tarafından dağıtılması gündem oldu. Olayın ardından Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, grubun dağıtılmasının nedeninin "caddeden geçişi engellemeleri" olduğu belirtildi.

MİLLETVEKİLİ, KÜRTÇE ŞARKIYA EŞLİK ETTİ

Olayın ardından caddeye giden AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak, Kürtçe şarkı söyleyen farklı bir gruba eşlik etti.

O anları Twitter hesabından paylaşan Toprak, "İstiklal Caddesi'nde Kürtçe sevda türküsüne eşlik ettik." ifadelerini ve aynı cümlenin Kürtçe karşılığı olan "Me bi strana evînê ya bi kurdî li ser Îstiklal Caddesi kir" sözlerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde sokak müzisyenleri polis tarafından engellendi. İstiklal Caddesi'nde Kürtçe şarkı söyleyen gruba yaklaşan polis önce söyledikleri şarkıyı yarıda kesti, akabinde de enstrümanlarına el koydu.

'POLİS VE ZABITALARIN BASKISI ARTTI, KÜRTÇE ŞARKI SÖYLETMİYORLAR'

Olayın ardından enstrümanlarına el koyulan müzisyenler para cezası kesildiğini ve gözaltında iken darp edildiklerini ifade ettiler. Mezopotamya Ajansı'na konuşan sokak müzisyenleri bu sorunların sürekli yaşandığını ifade ederken, kendilerinden hemen sonra sokakta başka sokak müzisyeni arkadaşlarının şarkılarına devam ettiklerini ve bu uygulamanın sadece Kürtçe şarkı söyleyenlere yapıldığını söylediler.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İçişleri Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde daha önce yaşanan benzer olayları da hatırlatarak, "Sokakta Türkçe dışında hangi dillerde müzik yapılabileceğine kim karar vermektedir?" diye sordu.

Kenanoğlu verdiği önergede uygulanan yasağın hangi yasaya dayandığını, uygulamanın Kütçe müziğe mi mahsus olduğunu, bu tür uygulamaların polislerin keyfi uygulaması mı yoksa planlı bir müdahale mi olduğu sorularını sorarken, 2019 ve 2021 yıllarındaki gerçekleşen benzer durumları da hatırlattı.