AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyon, Seçim Kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmalarında sona geldi.

Ekim ayına kadar tamamlanması planlanan taslak metin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, AKP milletvekili transferiyle ilgili olarak, milletvekillerinin başka partiye geçmesinin önünü kesecek bir düzenlemeye gidilmemesi planlanıyor. Ancak başka partiye geçen milletvekili, grup kurma sayısına dahil edilmeyecek.

AKP kurmayları, "Seçimden sonra gruplar oluşsun ve bütün dönem o kabul edilsin. Gruptan çıkan bir milletvekili başka partide grup kurma sayısına dahil edilmesin. 20 kişi bile olsalar grup kuramayacaklar. Yani, grup kurma hakları yasaklanacak. Böylece milletvekilinin iradesine engel konulmamış oluyor. Avrupa’da da örnekleri var" dedi.

'BARAJIN YÜZDE 5'E ÇEKİLMESİ AĞIR BASIYOR'

Seçim barajıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Parti kaynakları, "Barajın yüzde 5’e çekilmesi ağır basıyor. Fakat iki seçenek de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak” ifadesini kullandı.

Öte yandan yapılan toplantılarda, koronavirüs nedeniyle birçok toplu etkinliğin online olarak yapıldığı, ancak partilerin kongrelerini online olarak yapamadığı konusu da gündeme geldi.

Bunun önüne geçebilmek için Siyasi Partiler Kanunu'na 'tüm partiler kongrelerini online yapabilecek' maddesi eklenecek. AKP'nin, muhtemel salgın ya da başka durumlarda, seçimlerin online da yapılabilmesi için çalışma yürüttüğü öğrenildi.