Bu hafta vizyona giren Fransız yapımı "Camille Claudel, 1915" biyografi ve dram türünde.

Filmin yönetmenliğini Bruno Dumont üstlenirken, oyuncular arasında Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Armelle Leroy Rolland bulunuyor.

AKIL HASTANESİNDE 30 YIL

Film, sevgilisi Auguste Rodin tarafından terk edilen Camille'in yaşadığı çaresizlikle umutsuzluğa sürüklenişini anlatıyor. Yaptığı heykelleri parçalamaya başlayan Camille'in ailesinin onu Fransa'nın güneyindeki Avignon'da bir akıl hastanesine göndermesi ise Camille'in hayatını alt üst ediyor.

Ailesi onun heykel yaparak hayata tutunduğunun farkında değildir. Camille, 30 yıl kapalı kaldığı hastanede hem sanattan uzak kalmış hem de farklı olduğu için toplum tarafından dışlanmanın çaresizliğini yaşamıştır.

Bir yandan doktorları sağlıklı olduğuna ikna etmeye çalışan Camille, hastanedeki "gerçek" hastalarla baş etmeye çalışmaktadır. Erkek kardeşi Paul'un ona umut verecek ziyaretini beklemek kapalı kaldığı bu hastanede tek dayanağı olmuştur.

BRUNO DUMONT: BEYNİMDE BİR ŞİMŞEK ÇAKTI…

Bruno Dumont´un İsa'nın Yaşamı, İnsanlık ve Flanders gibi yetkin filmlerinin ardından gelen ve Berlin´de prömiyerini yapan bu dram, gelmiş geçmiş en yetenekli kadın heykeltıraşlardan birinin içsel karmaşasını inceliyor. Dumont, Camille için şöle diyor:

"Şansa bakın, Camille Claudel´in hastaneye yatırılışıyla ilgili bir kitap okuyordum ki bunu Juliette´le aynı yaştayken yaşadığını öğrendim. Beynimde bir şimşek çaktı, işte bu, dedim. Hayatı hakkında, hastaneye yatırılışı hakkında tıbbi kayıtlar hariç hiçbir şey bilmemek hoşuma gitti. Elimde hiçbir şey olmaksızın bir senaryo yazmak da öyle."