Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılından bu yana Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararını bugün açıklayacak.

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de geçtiğimiz yıl eylül ayında yapılan duruşmanın kararı bugün açıklanacak.

Büyük Daire, 2018 yılında Demirtaş hakkında AİHM’in verdiği ihlal kararına ilişkin Türkiye hükümetinin ve Demirtaş’ın yaptığı temyiz başvurularının kararını açıklayacak. 

AİHM, daha önce 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, 4 Kasım 2016’da tutuklanan Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen tahliyesi için yapılan başvuruları reddedilen Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.