Darbe girişimi sonrası tutuklanan gazeteci - yazar Ahmet Altan, 2012'de yayımlanan "Devlet yardakçılığı ve ahlak" başlıklı yazısı nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Altan, akademisyen kardeşi Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak ile birlikte yargılandığı davada "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 

İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Altan, "Hakaret suçlaması, siyasetçilerin her türlü eleştiriyi susturmak için arkasına sığındıkları bir kalkan işlevi görmeye başladı" ifadesini kullandı.

Altan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir kalkan gibi kullanabilmek için de hakaret kavramını bilinçli şekilde muğlaklaştırıyorlar. Birçok savcı buna destek oluyor. Her eleştiri muhatabının itibarını zedeler. Bir eleştirmen romanının kötü olduğunu söylediğinde o romancının itibarı zedelenir. Hakaret, bir kişiliği hedef alır. Eleştiri, bir işi hedef alır. Bir siyasetçinin söz ve eylemini eleştirmek hakarete girmez.Yargıtay "Bu çocukları niye öldürdünüz, bize bunu söyle" sözünü hakaret olarak görmüyor; çünkü söz yapılan eylemi hedef alıyor.Evrensel hukuka, açık ve net ölçülere, ifade özgürlüğüne uygun bir karar vermenizi talep ediyorum."

Altan'ın ardından söz alan avukat Figen Çalıkuşu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Handyside kararını okudu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da kendisini bu kararla savunduğunu hatırlattı. 

Mahkeme heyeti, "bu sözlerin açıkça şeref, saygınlığı zedelemediği, sövme niteliği taşımadığı gerekçesiyle sanığın beraatine" karar verdi. 

T24'te yer alan habere göre Beraat kararı üzerine konuşan Altan, "İfade özgürlüğü adına çok kıymetli bir karar verdiniz Sayın yargıç" dedi.