Sağlık durumu konusunda kaygı verici haberler alınan cezaevindeki Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hastaneye sevk edildiği açıklandı. Yetkililer, Navalni'nin durumunun "iyi" olduğunu söylüyor.

44 yaşındaki Navalni'nin doktorları ise, şiddetli sırt ve bacak ağrısından şikayet eden Navalni'nin, acilen tedavi edilmezse "birkaç gün içinde öleceğini" söylemişti.

Moskova'nin 100 km kadar doğusundaki Pokrov cezaevinde bulunan Navalni, 20 gün önce doktorlarıyla görüşmesine izin verilmediği ve iyi tedavi görmediğinden şikayet ederek açlık grevine başlamıştı.

Cezaevlerinden sorumlu Rus makamları Navalni'nin her gün doktor tarafından kontrol edildiğini ve vitamin almayı kabul ettiğini açıkladı.

Navalni geçen yıl Ağustos aynda zehirlenmiş ve zor kurtulmuştu.

Bu zehirlenme sonrasında yoğun bakım için götürüldüğü Berlin'de toksikologlar Navalni'nin Rusya'da silah olarak üretildiği bilinen Noviçok adlı maddeye maruz kaldığı sonucuna varmıştı.

Batılı hükümetler saldırıdan Rusya hükümetini sorumlu tutarken Navalni de doğrudan Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlamıştı.

Kremlin hem olayla hiç bir ilgisi olmadığını söylüyor hem de olayın Noviçok zehirlenmesi olduğunu sorguluyor.

PROTESTOCULARA UYARI

Muhalif lider Navalni yanlıları, Devlet Başkanı Putin'in ulusa sesleniş konuşması yapacağı Çarşamba günü yeni gösteriler için çağrı yaparken, Rusya İçişleri Bakanlığı protestolar konusunda bir uyarı yayınladı. Ocak ayından bu yana Navalni'ye destek olmak isteyenlerin gösterilerinde binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Bakanlığın açıklamasında "İzinsiz gösterilere katılanların saldırgan hareketleri, özellikle de kolluk güçleriyle çatışmayı kışkırtıcı tavırları kamu güvenliğine yönelik bir tehdit sayılarak derhal bastırılacaktır" denildi.

HAYATİ TEHLİKESİ OLDUĞU DUYURULDU

Cuma günü dört doktor potasyum düzeyinin tehlike arz eden düzeylere düştüğünü söyledikleri Navalni'yi acilen görme talebiyle cezaevi yetkililerine başvurdu.

Geçen yıl Noviçok ile zehirlendikten sonra Navalni'nin tedavisini yapan Doktor Alexander Polupan, kan tahlili sonuçlarının, "kesinlikle derhal tedavi görmesi gerektiğini aksi halde bir kaç gün içinde ölebileceğini gösterdiğini" söyledi.

Pazar günü, cezaevi dışında yapılan protesto gösterisine katıldığı için daha önce gözaltına alınan Navalni'nin doktoru Anastasia Vasilyeva, kendisi ve üç diğer doktorun, iki saat kapıda bekleyip içeri alınmak için yalvardıklarını ama izin verilmediğini söyledi.

Protestocular Navalni'ye destek olmak için birçok kentte eylemler yapıyor.

Navalni'nin şu anda ABD'nin California eyaletinde öğrenci olan 20 yaşındaki kızı Daria Navalnaya da "Babamı bir doktorun görmesine izin verin" mesajını paylaştı.

Eşi Yulla, Navalni'nin açlık grevine başladığından bu yana 9 kilo kaybettiğini söylüyor.

Navalni Şubat ayında kendisine karşı daha önce getirilmiş olan zimmet suçlamasıyla tutuklandı ancak kendisi tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunu söylüyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Navalni'ye karşı açılan davada hukukun ihlal edildiği sonucuna varmıştı.

ABD: NAVALNİ ÖLÜRSE SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ

ABD, Rusya'yı sağlık durumu hakkında kaygı verici haberler alınan Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cezaevinde ölmesi halinde tepkisiz kalmayacağı konusunda uyardı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Navalni ölürse bunun sonuçları olur" dedi ve bu durumda Rusya'nın uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacağını söyledi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) de Navalni'nin tedavisi konusunda kaygılarını dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) liderleri de bugün Navalni konusunu görüşecek.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, durumdan "derin kaygı duyduklarını" söyleyerek Navalni'nin bir an önce doktorlarıyla görüşmesinin sağlanması için Rus yetkililere çağrı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, "Navalni'ye derhal bağımsız tıbbi müdahale yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca siyasi sebeplere dayalı tutukluluğunun derhal son bulması çağrımızı tekrarlıyoruz" dedi.

NAVALNİ EL VE AYAKLARINDA HİS KAYBI YAŞIYOR

Kamuoyu düzeyinde de tepkiler geliyor. 70 dünyaca tanınmış yazar, sanatçı, akademisyen ve aktörün imzasını taşıyan Putin'e hitaben yazılmış açık mektupta Navalni'nin bir an önce tedavi edilmesi çağrısı yapıldı.

Economist dergisi ile Fransa'da Le Monde gazetesinde yayımlanan mektuba imza atanlar arasında Jude Law, Ralp Fiennes ve Benedict Cumberbatch gibi oyuncuların yanısıra Harry Potter yazarı JK Rowling ve yönetmen Ken Burns de var.

İngiltere'de BBC'nin sorularını yanıtlayan Rusya Büyükelçisi Andrey Kelin ise Navalni'nin hayatının tehlikede olmadığında ısrar etti.

Büyükelçi Kelin, "Elbette ki cezaevinde ölmesine izin verilmez. Fakat bütün kuralları çiğnemeye çalışan Bay Navalni'nin tamamen bir holigan gibi davrandığını söyleyebilirim. İlgi çekmeye çalışıyor" diye konuştu.

Kaynak: BBC Türkçe