HDP Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi yayılıyor.

Aralarında HDP Milletvekilleri, parti yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu gruplar Diyarbakır, Hakkari, Van, Urfa ve Adana’da 2 günlük açlık grevi eylemi başlattı.

Eylemler yoğun destek ziyaretleri ile sürdürülüyor. “Leyla Güven Haklıdır, Tecrit Kalkmalıdır” şiarıyla başlayan açlık grevi eylemleri yapılan basın açıklamaları ile duyuruldu. Eylemciler iki günlük eylemin uyarı amaçlı yapıldığını, tecrit sona erinceye kadar mücadelelerinin süreceğine işaret etti.

'BU GREV BİR İSYANDIR'

Açlık grevi eylemcilerinden DTK Üyesi Fatih Şahin, her şeyden önce Güven’in tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirtti.

Bu durumun Güven'in seçmenleri tarafından kabul edilmeyeceğine işaret eden Şahin, “Güven'i seçen bu halk bu duruma göğüs gerecektir. Çünkü bu haksız bir tutuklamadır. Tüm kadınlar şahsına yapılmış bir tutuklama, hakarettir. Bu bir nevi Kürt halkına yapılan bir zulümdür. Biz bunu böyle görüyoruz. Buna karşı biz de açlık grevini 2 gün sürdüreceğiz. Tüm siyasi tutsaklar, düşünce özgürlüğünden dolayı tutuklanan arkadaşlar özgürlüklerine kavuşsun. Bu grev bir nevi isyandır ve bu isyanın iyi sonuçlara vesilesi olmasını istiyoruz" dedi.

Metin Söğüt, Öcalan başta olmak üzere tüm Kürtlerin üzerindeki baskı ve tecridin kaldırılması talebiyle böyle bir eylem başlattıklarını söyledi. Söğüt, eylemlerinin başlangıç olduğunu ve devamının geleceğini kaydetti.

Grevde olan Seyfettin Bozkurt da, “DTK Eş Başkanımız Leyla Güven’in başlattığı açlık grevini destekliyoruz. Tüm siyasi tutsakların üzerindeki tecridin kalkana kadar bu direnişimiz sürecektir" dedi.

'DESTEĞİMİZ SÜRECEK'

HDP Gürpınar İlçe Eş Başkanı Sinem Maral, Öcalan başta olmak üzere tüm tutuklulara yönelik tecridi kınadıklarını söyledi. Maral, Güven'i desteklediklerini ve taleplerini sahiplendiklerini belirtti.

Güven’e destek amaçlı açlık grevinde olduklarını söyleyen Bazi Bor da,“Başta Sayın Öcalan olmak üzere tutsaklara uygulanan bu tecritleri kınıyoruz. Leyla Güven’e destek amaçlı grevimize bugün başladık. Leyla Güven’i sonuna kadar destekliyoruz.Tüm tutsaklar üzerindeki tecridi protesto ediyoruz. Desteğimiz bununla sınırlı kalmayacak, sürecektir” dedi.

'GÜVEN'İN TALEBİ TALEBİMİZDİR'

Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, Leyla Güven’in, Öcalan üzerindeki tecride karşı bir irade gösterip böyle bir süreç geliştirdiğine dikkat çekti. Çetin, şöyle devam etti: "Bizler de Kürt kadınları olarak geldiğimiz noktanın bundan çok bağımsız olmadığını ifade etmek istiyorum. Bizim üzerimize de düşen Sayın Leyla Güven’in başlattığı bu süreci desteklemektir. Bu nedenle iki günlük açlık greviyle Leyla Güven’i selamladığımızı ifade etmek istiyorum. Leyla Güven’in talebi talebimizdir. ‘Leyla Güven haklıdır; tecrit kalkmalıdır’ sloganı aslında temel perspektifimizdir. Bundan yola çıkarak da Leyla Güven’in başlatmış olduğu bu eylem sonuçlanıncaya kadarda üzerimize düşen ney ise yapmaya hazırız.”

Tecridin insanlık suçu olduğunu dile getiren DTK Üyesi Sait Karabıyık ise, “Tecrit bir suçtur. Yıllardır Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Öncelikle bu tecridi kınıyoruz. Eşbaşkanımız Sayın Leyla Güven’in suçsuz bir şekilde tutuklanması ve rehin alınmasını da kınıyoruz. Tecridi kırmak için başlattığı grevi destekliyoruz” dedi.

EYLEME KATILAN MİLLETVEKİLLERİ

Dersim Dağ, Saliha Aydeniz Diyarbakır'da, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan Van'da, Sait Dede, Nuran İmir Hakkari'de, Semra Güzel, Ayşe Sürücü Urfa'da, Remziye Tosun Adana'da açlık grevi eylemine başlayan milletvekilleri oldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı