ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine İslam Devleti adını veren IŞİD’e karşı açıkladığı eylem planı Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Plan, IŞİD'e karşı Suriye'de ABD’nin "ılımlı" olarak tanımladığı Esad muhalifi grupların silahlandırılmasını ve eğitilmesini öngörüyor.

Plan 156'ya karşı 273 oy ile kabul edildi. Muhalif grupları eğitmek ve silahlandırmak için 500 milyon dolar harcanacak.

BBC’nin haberine göre, Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu mecliste onaylanan planın Senato'dan da geçmesi bekleniyor. Voice of Amerika’nın haberine göre de Demokrat Parti’nin kontrolündeki Senatonun da Obama’nın ödenek talebini bugün oylaması bekleniyor.

OBAMA: KARADA BİZ DEĞİL, MÜTTEFİKLERİMİZ

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD operasyonuna açıklamasında, ABD askerine karada savaşma emri vermeyeceğini tekrarladı, “Bazı müttefiklerimiz bize havadan destek verecek” dedi.

Obama, bazı müttefiklerinin ise karada mücadele edeceklerini söyledi. 40'tan fazla ülkenin de IŞİD'e karşı koalisyonda destek teklifinde bulunduğunu ifade etti.

Obama Irak ve Suriye'de önemli büyüklükte alanların kontrolünü eline geçiren IŞİD'e karşı planını geçen hafta açıklamıştı.

ABD’nin dört aşamalı planı, “Hava saldırıları, IŞİD’le karada savaşan güçlere destek olma, terörle mücadele ve insani yardımdan” oluşuyor.

Son kabul edilen plan da Obama’nın geçen hafta açıkladığı IŞİD’le mücadele stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

KERRY: SURİYELİ MUHALEFET DE YARARLANACAK

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan hemen önce, Dışişleri Bakanı John Kerry “Suriyeli ılımlı muhalefetin, IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarından da yararlanacağını” söyledi.

Başkan Obama Irak’ta IŞİD hedeflerine karşı yürütülen hava saldırılarının Suriye’ye de genişletilmesi kararı vermişti ancak bu ülkede henüz bir operasyon yapılmadı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda dün konuşan Kerry, Başkan Obama’nın daha önceki açıklamalarını tekrarladı ve ABD askerlerinin Irak’ta muharip görev almayacağı sözü verdi.

Askerlerinin görevinin, Irak’taki yerel kuvvetlere eğitim ve destek vermek olduğunun altını çizen Kerry, bu destekle Iraklılara “kendilerinin yapmaları gereken işe” yardımcı olunacağını belirtti.

Kerry, 50 kadar ülkenin Irak’ta bu plana katkı sağladığını ve diğer liderlerin de yardım önerisinde bulunduğunu açıkladı. (bianet)