ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından işaretini verdiği yaptırımların ilk aşaması devreye girdi. ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmaya başlayacağını duyurdu. 90 günlük sürenin dolmasıyla birlikte nükleer anlaşmanın ardından kaldırılan İran’a yönelik yaptırımların ilk aşaması uygulamaya konuldu.

RUHANİ’DEN TEPKİ: İRAN’DA KAOS YARATMAK İSTENİYOR

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin uyguladığı yeni yaptırımları eleştirdi. Reuters’a konuşan Ruhani, “Biz her zaman diplomasi ve konuşmaya öncelik verdik ancak konuşmak dürüstlük ister. ABD , İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan çekildikten ve yaptırımları dayattıktan sonra bizimle görüşmek istiyor. Trump’ın konuşma isteği sadece Amerikan seçimleri ve İran’da kaos yaratmak içindir” dedi.

‘BİR MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR’

Enerji sektörünü de kapsayan ikinci bölümü 5 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımların, son aylarda krizin eşiğine gelen İran ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor. İran Çalışma Bakanı Ali Rebii de “yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 1 milyon İranlının işsiz kalabileceğini” belirterek, ABD’nin tek taraflı bu adımının ülkesine büyük maliyeti olacağına işaret etti.

HANGİ AMBARGOLAR GERE DÖNDÜ?

Trump’ın Türkiye saatiyle 07:00’de devreye giren başkanlık emriyle geri getirdiği ambargolar şöyle;

ABD Doları banknotlarının İran hükümeti tarafından satın alınması

İran’ın altın ve diğer değerli metallerle ticaret yapması

Grafit, alüminyum, çelik, kömür ve sanayide kullanılan bilgisayar yazılımları

İran riyaliyle yapılan havaleler

İran’ın devlet tahvilleriyle ilgili faaliyetler

İran’ın otomotiv sektörü