AMSTERDAM / ANF

Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunan kanser için geliştirilen yeni ilaçların astronomik fiyatları bilim dünyasında tartışma konusu oldu. Birçok ulustan kanser uzmanları fiyatların hastaları ölüme mahkum ettiğini ifade ediyor.

Blood adlı kan kanserleri konusundaki bir yayındaki makalede kanser ilaçları üreten şirketlere sert eleştiriler yöneltildi. Dünyaca ünlü uzman kanser araştırmacılarının imza attığı makalede şirketlerin fiyat politikası “ahlak dışı” olarak ifade edildi.

2012 yılında ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan 12 yeni kanser ilacından 11’inin yıllık maliyeti 100 bin doları aşıyor. Bununla birlikte etkililiği test edilen ilaçların fiyatları da 2012 yılında 3 kat artmış durumda.

En yaygın kan kanseri türlerinden kronik myeloid lösemi hastalarının önemli bir bölümü bundan 10 yıl önce birkaç yıl yaşayabiliyordu. Ancak günümüzde Glivec adlı ilaçla bu hastalar normal yaşam sürelerine yakın yaşayabiliyor.

Glivec piyasaya ilk çıktığı zaman ABD’de bir hastaya bir yıllık maliyeti 30 bin dolardı. Günümüzde ise bu rakam 92 bin dolar.

İlacı çıkaran Novartis şirketi 2001 yılında piyasaya sürüldüğünde yıllık 900 milyon ciro yapmıştı. İlacın ilk iki sene içindeki satışı tüm araştırma masraflarını karşıladı. 10 yıl sonra ise ilacın fiyatının üç kat artmasıyla 2012’deki cirosu 4.7 milyar dolara yükseldi.

Hastalar tüm yaşamları boyunca Glivec’e bağımlı olmaları nedeniyle ilaç şirketinin sömürüsünü kayıtsız şartsız kabul etmek zorunda.

ABD’de sağlık sigortalı biri dahi ilaç masraflarının yüzde 20’sini cebinden ödemek durumunda. Glivec kullanan biri yaklaşık 19 bin dolar sadece ilaç için ödemek durumunda.

ABD’de ilaç masrafları kişisel iflasların en önde gelen nedeni konumunda.