ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, hakkında gözaltı kararı bulunan bir konsolosluk çalışanının ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda saklandığı iddialarıyla ilgili “Biz hiçbir çalışanımızı yargı yetkililerinden gizlemiyoruz. Hiçbir birimimizde saklanan birisi bulunmuyor. Çalışanımızın ifadeye çağırıldığıyla ilgili bize bir tebligat gelmedi” dedi.

Hüseyin Hayatsever'in Sputnik'te yer alan haberine göre Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Bass, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’la ilgili kendilerine resmi hiçbir bilginin de verilmediğini belirtirken “Terörizm suçlamaları çok ciddi suçlamalardır. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar nelerdir, bilmek istiyoruz. Şunu temin ederim ki Türk hükümetinin ABD’deki çalışanlarıyla ilgili bir terörizm suçlaması olsa ABD hükümeti bununla ilgili Türk hükümetiyle iletişime geçerdi. Aynı tavrı Türk hükümetinden bekliyoruz. Halen neden bizim personelimiz tutuklandığı konusunda bilgi sahibi değiliz” dedi.

Bass, ABD’nin Türkiye’ye yönelik vize kararını, Türkiye’nin kendileriyle iletişime geçmeden konsolosluk çalışanlarını tutuklamasının ardından almak zorunda kaldıklarını ifade ederek “Vize kararıyla ilgili bir yanlış anlaşılma varsa bunu düzelteyim: Bu karar, ABD hükümetinin bir kararıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de dün bunu teyit etti” dedi.