ABD Savunma Bakanlığı, nükleer dışındaki en güçlü bombaAfganistan’da kullandıklarını açıkladı. “GBU-43” isimli bombanın IŞİD militanlarına karşı kullanıldığı belirtildi.

Sputnik’in haberine göre, ABD ordusu “GBU-43” bombasının Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar bölgesinde, IŞİD’li bir gruba karşı kullandı.

Pentagon, bombanın IŞİD’in saklanmak için kullandığı mağaraları yok etmek için kullanıldığını belirtti. Açıklamada, “Afganistan’daki ABD güçleri, yerel saatle 19.32’de Nangarhar bölgesinin Aşin mevkiinde IŞİD’in bir dizi tüneline karşı müdahalede bulundu” denildi.

ABD Merkez Kuvvetler komutanlığı (CENTCOM), bombayı bölgede bulunan ABD ve Afgan güçlerine minimum risk oluşturacak biçimde planlayarak kullandıklarını vurguladı. CENTCOM, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

İLK KEZ KULLANILDI

2003 yılında hizmete sokulan “GBU-43”, üretildiği zaman dünyanın en güçlü nükleer olmayan silah olarak tasarlanmıştı. İlk kez bir muharebede kullanılan bomba, MC-130 jetinden atıldı.