Avrupa Birliği (AB) tarihinde bir ilk yaşandı. AB Komisyonu ilk kez Birlik ülkelerinden birinin bütçesini kabul etmedi.

İtalya'nın 2019 yılı bütçesi "eşi benzeri görülmemiş" bir şekilde AB kurallarını çiğnediği için geri çevrildi.

Roma bütçesini üç hafta içinde yenileyerek AB'ye göndermeye davet edildi. Bu gerçekleştirilmezse İtalya'ya disiplin yaptırımı uygulanacağı açıklandı.

AB'nin yürütme ayağında olan Komisyon, İtalya'nın yenilenmiş bütçesinin 13 Temmuz tarihinde Birlik üyesi ülkelerin ekonomi bakanlarının ortaya koyduğu tavsiye kararla uyum içinde olması gerektiğini kaydetti.

Bu kararda İtalya'dan yapısal bütçe açığını kesmesi istendi.

Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovski, İtalya'nın borcunun 2017 yılında GSYH'ya oranının yüzde 131.2 olduğunu aktardı. Bu oranla İtalya Avrupa'nın en yüksek ikinci borcuna sahip oldu.

AB Komisyonu 2013 yılından bu yana üye ülkelerin bütçelerini geri çevirme yetkisine sahip.

İTALYA İÇİŞLERİ BAKANI: BÜTÇE DEĞİŞMEYECEK

Öte yandan, İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkesinin 2019 bütçesinin Avrupa Komisyonu tarafından reddedilmesine sert tepki gösterdi.

Salvini, Avrupa Birliği (AB) tarihinde ilk kez yaşanan bütçe reddi karşısında "Noel'e kadar istedikleri gibi mektup gönderebilirler, bütçe değişmeyecek" yanıtını verdi.

AB'nin tasarıda değişiklik isteğini 'İtalya ekonomisine saldırı' olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı, "Eğer böyle tokat sallamaya devam ederlerse, AB'ye gönderdiğimiz kaynakları daha çok İtalyanlar için harcama isteğim doğar" dedi.

Lega Partisi Genel Başkanı Matteo Salvini, bütçe reddinin açıklanması ardından Avrupa Komisyonu Ekonomik İşlerden sorumlu komiseri Pierre Moscovici'nin elindeki red mektubunu çıkardığı ayakkabısı ile ezen partisi Avrupa parlamenteri Angelo Ciocca'ya da tepki gösterdi.

Salvini, Ciocca'nın hareketi hakkında "Avrupa'yı provokasyonlarla değiştiremeyiz" yorumunda bulundu.

Moscovi, İtalyan Avrupa parlamenterine "Bir provakatör, daha açık konuşmam gerekirse bir faşist" diyerek tepki göstermişti.

Kaynak: Euronews