Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Dilşah Özgen (83), bir hafta önce Lice'deki "Şehit Amed u Şehit Hevidar Şehitliği"ne konteyner gönderdiği gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Adliyesi'ne çağrıldı.

DİHA'nın haberine göre; ifade için adliyeye giden Barış Annesi Dilşah Özgen, savcı kararıyla gözaltına alınarak Kocaköy İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.

Özgen'in hayatını kaybeden oğlu PKK'li Ferdi Özgen'in de mezarının bulunduğu "Şehit Amed u Şehit Hevidar Şehitliği"ni ziyaret eden insanların namaz kılabilmesi için konteyner bağışladığı ve bu nedenle hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi.

Özgen'in şeker ve tansiyon gibi birçok kronik hastalığı ve nefes almakta zorluk çektiği belirtildi.

ÖZGEN AİLESİ?

Gözaltına alınan Barış Annesi Dilşah Özgen'in eşi Fikri Özgen 27 Şubat 1997'de zorla kaybedilmişti.

28 yıl Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Yeşilköy'de (Delit) muhtarlık yapan Fikri Özgen, evli ve altı çocuk babasıydı. Üç erkek çocuğundan biri İstanbul'da polis tarafından öldürüldü, bir oğlu "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 22,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir oğlu da gerillaya katıldı.

Çocuklarının politik faaliyetleri nedeniyle Fikri Özgen ve eşi Dilşah Özgen yoğun bir baskı görüyordu.

Sık sık gözaltına alınıp sorgulanan Fikri Özgen’in evi üç defa yakıldı, son olarak da bombalandı, tek başlarına yaşayan Özgen çifti bu olay sırasında evde bulunmadıkları için kurtuldular.

Süren yoğun baskılar nedeniyle Özgen çifti 1992 yılında Diyarbakır’a göç etti.

73 yaşında olan Fikri Özgen evinden 150 metre uzakta Aşiyan adlı bir lokantanın önünde sivil giyimli dört kişi tarafından Renault marka, 34 BHV 60 plakalı bir araca bindirilerek kaçırıldı.

Dilşah Özgen, ertesi gün Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulundu.

5 Mart 1997 tarihinde savcılık Fikri Özgen’in isminin gözaltı kayıtlarında yer almadığını belirtti.

Devlet güçleriyle yakın ilişkisi olduğu bilinen bir kişi, Fikri Özgen’in JİTEM'e götürüldüğünü, burada ondan gerilla olan oğluyla telsizle konuşmasının, onu teslim olması konusunda ikna etmesinin istendiğini belirtti. Fikri Özgen’in ailesine bu bilgiyi veren kişi de kısa bir süre sonra zorla kaybedildi.

Hafıza Merkezi'nin Fikri Özgen ile ilgili hazırladığı dosyanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.