İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda kurduğu asfalt öğütme tesisi, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın 17. yüzyılda yaptırdığı camiyi moloz yığınlarının arasında bıraktı. 

Tesise getirilen tonlarca asfalt molozu, işlemden geçirildikten sonra boş meydanda depolanmaya başlandı. Fakat zamanla tesisin alanı molozlar için yetersiz kalmaya başladı ve molozlar caminin çevresinde biriktirilmeye başlandı. 400 yıllık caminin yolları molozlarla kapandı ve sadece küçük araçların girmesi için bir yol bırakıldı. Şimdi ise caminin çevresindeki moloz yığınlarının boyu üç metreyi buluyor.

Moloz yığınları nedeniyle Kazlıçeşme tarafından bakıldığında caminin sadece minaresi görünüyor. Cuma günleri Fatih Camii’nde yer kalmaması nedeniyle vatandaşlar molozların üzerinden camiye ulaşmak zorunda kalıyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL TEKRAR İBADETE AÇILMIŞTI

Kazlıçeşme Meydanı’ndaki iki caminin restorasyonu 2011 yılında başlamıştı. Meydan içerisinde bulunan ve 17. yüzyılda yapılan cami, dört yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 2015’te yeniden ibadete açılmıştı.

ALANIN MİTİNG İÇİN DÜZENLENMESİ CAMİYİ İŞLEVSİZ KILDI

İstanbul ile ilgili araştırmalar yapan tarihçi yazar Ramazan Bedük, 90’lı yıllarda sanayi tesislerinin kaldırılıp bölgenin mitingler için geniş bir meydan olarak düzenlenmesinin ardından caminin cemaatini kaybettiğini söyledi.

Bedük, şunları söyledi: “Osmanlı döneminde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii’nin bir cemaati vardı. Cemaatin ağırlıklı kısmını kasaplar oluşturduğu için cami, yüzlerce yıl Kasaplar Camisi olarak bilindi. Çünkü Kazlıçeşme, hayvan kesiminin yapıldığı, dericilik ve tabaklama tesislerinin bulunduğu bir sanayi bölgesiydi ve bu sanayi bölgesinin de esas esnaf grubunu kasaplar oluşturuyordu. Kasaplar Camii’nin bir cemaati yok artık.”

(Kaynak: Arkeofili)