Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün küresel gıda fiyatları göstergesi 2022'de yüzde 1 geriledi. Türkiye'de ise bu hafta açıklanan veriler 2022'de gıda enflasyonunun yüzde 77 arttığını göstermişti.
Küresel gıda fiyatları, zirve seviyeleri test ettiği 2022 yılını negatif enflasyonla tamamladı.

Dünya gıda fiyatları, aralıkta bir önceki yıla göre yüzde 1 geriledi. Fiyatlar, önceki aya göre ise yüzde 1.9 gerileyerek düşüşünü dokuzuncu aya taşıdı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi kasımdaki revize edilmiş 135 seviyesinden aralıkta 132.4'e geriledi.
Kasım gıda fiyatları endeksi daha önce 135.7 olarak açıklanmıştı.

TÜRKİYE, KENDİNE DESTEK OLAMADI

Rusya'nın, geçen yıl şubatta başlayan Ukrayna operasyonundan sonra Karadeniz'den yapılan sevkiyatta aksama yaşanacağı endişesiyle dünya gıda fiyatları yükselmişti, ancak Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında yapılan tahıl koridoru anlaşmasının desteğiyle fiyatlar geriledi.
Türkiye'de ise gıda fiyatları 2022'yi yüksek artışla tamamladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gıda fiyatları 2022'de yüzde 76.8 arttı.