Ağrı'daki ailelerine para gönderebilmek için yıllardır İstanbul'da çalışan 20 Kürt işçinin Şişli ilçesinde yaşadığı gecekondular belediye tarafından yıkıldı.

Mecidiyeköy Kuyu Sokak'ta bulunan gecekondularda yaşayanlara tebligat gitmeden ve kendilerine hiçbir ihbarda bulunmadan, üç gün önce yıkım gerçekleştirildi.

Kaldığı evi yıkılan Erol Yavuz ve 19 kişi üç gündür Mecidiyeköy'de bulunan bir ilkokulun bahçesinde bekliyor. İşçilere okul müdürü de, “Burayı boşaltın” dedi. Mahalledeki evlerinin yıkılmasına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimat verdiğini öğrendiğini anlatan Yavuz, “Bu ayrımcılık değil de nedir” diye sordu.

'ŞİKAYET ÜZERİNE EVLERİMİZ YIKILDI?'

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, İşçiler, yaklaşık 15 yıldır Mecidiyeköy Kuyu Sokak'taki gecekondularda kirada yaşadıklarını belirtti.

Bir sabah uykudayken kapılarının çalındığını ve "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı var. Burası yıkılacak" denildiğini anlatan gurbetçi işçiler apar topar evlerinden çıkartıldıklarını söyledi. İşçiler kapı kapı dolaşarak haklarını aramaya başladı. Ancak hiçbir yerden çözüm alamayan işçiler, sadece İstanbul Valiliği'nin kendilerine bin 500 lira para yardımı yapıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu'nun, 15 Temmuz'da vefat eden Fahrettin Yavuz'un Mecidiyeköy'de bulunan ailesinin evini ziyaret ettiği sırada burada bulunan mahallelilerden birinin, “Burada uyuşturucu ticareti yapılıyor, yardım edin” diyerek bu gecekonduların yıkılmasını talep ettiği ve ardından Şişli Kaymakamlığı'na yıkım talimatı gönderildiği iddia edildi.

Evi yıkılanlardan Erol Yavuz, şikayet edilen evlerin kendi evleri olmadığını söyledi: “Biz üç gün önce sabah evde yatıyorduk. Kapımız çaldı polis ve zabıta ekiplerini gördük. Bize, 'Süleyman Soylu'nun talimatı var' diyerek süre verilmeden evden çıkarttılar. Herhangi bir uyarı, tebligat, evi boşaltmak için süre bile verilmedi. Burada uygunsuz işlerin yapıldığını söylemişler. Biz burada uygunsuz hiçbir iş yapmıyoruz, ailelerimize para göndermek için çalışıyoruz. Yıllardır bu mahalledeyiz. Uygunsuz işler yapılıyor dedikleri yerler diğer gecekondular. O gecekondular yıkılmadı, bizim kaldığımız gecekondular yıkıldı...”

'AYRIMCILIK DEĞİL DE NEDİR?'

Yıkım esnasında eşyalarının bile çıkartılmasına izin verilmediğini söyleyen Yavuz şöyle devam etti: “Derdimizi anlatmaya çalıştık, kimse bizi dinlemedi. Kaymakam, 'Mağduriyetiniz giderilecek' dedi ama kimse bize uğramadı. Valilikten bin 500 liralık destek aldık. Fakat biz bin 500 lirayla nerede, nasıl ev tutalım ki? Bu yaptıkları ayrımcılık değil de nedir?”

Yavuz, şu an Mecidiyeköy'deki bir ilkokulun bahçesinde kaldıklarını söyleyerek son olarak şöyle devam etti:

“Sokağa çıkma yasakları başladı. Böyle bir dönemde nereye gideceğiz? Biz buraya ailelerimize destek olmak için geldik. Şikayet ettikleri şahıslar biz değiliz, bunu ne kadar anlatsak da bizi dinlemiyorlar. Kimse sesimizi duymuyor. Kimse sahip çıkmıyor, perişan olduk. Az önce kaymakamlıktan geldim. Bize, 'Sizi memleketinize gönderelim' dediler. Bizi nereye gönderiyorsunuz? Biz burada ekmek paramızı çıkartmaya geldik.”

'İÇİŞLERİ GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA YIKILDI'

Şişli Belediyesi'nden bir yetkili, yıkım işleminin, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine dayandırılarak Şişli Kaymakamlığı'nın Şişli Belediyesi'nden araç desteği talebi ve talimatıyla gerçekleştiğini belirtti. Yıkımın neden gerçekleştiğiyle ilgili aradığımız Şişli Kaymakamlığı ise bir yanıt vermedi.