Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürlüğü su tarifelerine yapılan zamlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mardin’de 2019 Ekim ayına kadar metreküpü 2 TL olan su tarifeleri yapılan zamlar ile birlikte 2019 Ekim ayından itibaren önce 3.25 TL’ye, 2020 yılı Mart ayından itibaren 4.75 TL ve Mayıs ayından itibaren ise 5.90 TL olarak belirlenmişti. Ancak açıklamasında içme suyu tarifelerine yapılan zamlardan “güncelleme” diye bahseden MARSU, herhangi bir zam yapılmadığını savundu. 
 
Su idarelerinin değişen ekonomik parametreler nedeniyle su ve atıksu hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından tarifelerde düzenleme yapmaya ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, “İdaremizce 2020 yılında uygulamaya alınacak tarifelerin belirlenmesinde; 2019 yılında gerçekleşen işletme, bakım, amortisman vb. giderleri esas alınmış ve 1 metreküp su maliyetinin 5,90 TL olduğu tespit edilmiştir” denildi.

‘2020’DE ZAM YAPILMADI’ İDDİASI 

Açıklamasında bir metreküp başına alınan ücretin detayları hakkında da bilgi veren MARSU, Mayıs ayına kadar yüzde 2 olan bakım bedelinin yüzde 4’e çıkarılmasının ardından bakım bedelinin de yüzdelik üzerinden alınmasından vazgeçildiği 1 metreküp su ücreti olarak alınmasının kararlaştırıldığını belirtti. Su tarifesinde 2020 yılında iki kez yapılan zamma rağmen açıklamada, “2020 yılında herhangi bir fiyat güncellemesinin olmadığı” vurgusu yapılarak, şöyle denildi: “Aynı durum ticarethane ve diğer tarifelerdeki aboneler içinde geçerli olmuştur. Bunun dışında su tarife fiyatlarında gerçekleşen herhangi bir fiyat güncellemesi olmamıştır. İdaremizin ana gelirleri su+atıksu tahsilatlarından ve İller Bankasından almakta olduğu yasal paylardan oluşmaktadır. İlimiz genelinde yürütülen içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisleri inşaatları İller Bankası tarafından finanse edilmekte olup; yasal paylarımızın tamamı yatırımlara harcanmaktadır.”

Kaynak: MA