Öğretmeni lise son sınıf öğrencisine sormuş “Evladım nerelisin” diye. Öğrenci “Dersimliyim” demiş.

Demiş ama tarihin milli tarafına düşkün olduğu anlaşılan öğretmen durumu pekte kabullenmemiş. Kızmış tabi öğrencisine “Dersim değil evladım Tunceli” demiş. Bu kez öğrenci sormuş öğretmenine “Siz nerelisiniz öğretmenim” diye. Öğretmen “İstanbul” demiş. Hazır cevap öğrenci fırsatı kaçırmamış:

—İstanbul değil öğretmenim Constantine.

 1938’de Dersim topraklarında insanlık adına utanç verici bir katliam yaşandı. İnsanlar genç yaşlı, erkek kadın denmeden katledildi. On binlerce insan sürgüne gönderildi. Kin, öfke ve korku o kadar büyüktü ki bırakın Dersimlinin kendisine Dersim’in ismine bile tahammül edinilmedi. Dersim vilayetinin ismi çıkartılan bir kanun ile Tunceli vilayeti olarak değiştirildi. Zira hazırlanan raporlar korkunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyordu. Fevzi Çakmak “Dersim’lileri askere almayın, silah kullanmayı ve savaş taktiklerini öğrenirlerse bize saldırırlar" diyecek kadar korkmuştu örneğin. Aynı Fevzi Çakmak, Dersim’lilerin okşanmakla kazanılamayacağını, silahlı kuvvetlerin müdahalesinin Dersim’liye daha çok etki edeceğini de söylemişti.

Bu korku Dersim ismi ile sınırlı değildi aslında. Yapılan bir araştırmaya göre 1940 ile 2000 yılları arasında 12 bin 211 köyün ismi değiştirildi. Erzurum’un 653, Mardin’in 647, Diyarbakır’ın 555, Van’ın 415, Sivas’ın 406, Kars’ın ise 398 köyü bir gecede haritadan silindi. Ama Dersimde yaşananlar bir katliam bir soykırımdı. Tek isteği oğlundan sonra idam edilmek olan Seyit Rıza’nın gözleri önünde oğlu Resik Hüseyin asıldı. Sıra Seyit Rıza’ya geldiğinde kendinden emin adımlarla sehpaya yürüdü ve haykırdı:

—Evlade Kerbelayime be gunayime, ayibo, zulimo, cineyata” (Evlad-ı Kerbelayız, günahsızız, ayıptır, zulümdür, cinayettir)…

 Bir toprak zulüm ile sulanmışsa o toprakta yaşayan cellâtlar geceleri rahat uyuyamazlar aslında. Bir gece Pir Sultan girer düşlerine, bir gece Hallacı Mansur. Ha 17 yaşında Erdal Eren’i idam etmişsiniz ha 78 yaşında Seyit Rıza’yı. Hiçbir şey fark etmez. Her ikisi de faşizmdir. Birisi sol kırım öteki soy kırımdır.

İşte bugün Dersim dernekleri ve Dersim STK’ları 04 Mayıs 2013 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde 38 soykırımında yaşamlarını kaybedenleri anmak için “Toprağa Kefensiz Düşenlerimiz Karanlığı Aydınlatan Işığımızdır” sloganıyla saat 14.00’de buluşuyorlar. “Acımasız kıyımın yaşanan vahşetin adını koymak” için bir araya geliyorlar.

Bu arada Dersim’liler artik nüfus cüzdanlarında Dersim yazılmasını da istiyor. Özellikle sosyal medyada birçok Dersim’li sanatçı ve siyasetçi başta https://twitter.com/aleviforum_com olmak üzere #TunceliAdıKalksınDersimİadeEdilsin kapmanyasına destek veriyor. Kampanyayı yürütenler destek istiyor.

 38 Dersim soykırımını reddetmek sadece Dersim’lilerin değil tüm insanların boyun borcu olmalıdır. Dersim’li Sanatçı arkadaşımız Ferhat Tunç’un dediği gibi “4 Mayıs, Dersim halkını ortadan kaldırmaya dönük kararın alındığı kara günün adıdır. Talebimiz; #TunceliAdıKalksınDersimİadeEdilsin”…