Yemlik ve kenger kokardı toprak. Leylekler tünerdi bacalara. Davullu zurnalı olurdu düğünler. Gelinler ağlar analar ağıtlar yakardı. Acısını yorgan niyetine sırtımıza sardığımız, ateş olup külünü yaramıza bastığımız, divan diye tarlasında, bağında, damında hesapsız kitapsız yattığımız gurbet elimizin baş şehri Sivas’ta düştü ocağımıza ağulu zehirler.

Ahh yürek yangınım! Ağrıyan başım, sızlayan göğsüm, titreyen elim, susmayan dilim, kanayan yaram, dinmeyen gözyaşım, dilim damağım, ağlayan ciğer parem! Ahh Sivas. Kınalı kuzularımızı otel odasında yitirdiğimiz, ocak söndüren sokaklarında kınalı kekliklerimizi kaybettiğimiz, başı pare pare dumanlı şehir Sivas!

Türkülerimi harman yeline savurduğum, sazımı duvara asıp, sözümü ateşe haykırdığım, güneşe verip anlımı bedenimi kavurduğum, meydanında semah döndüğüm, ozanlar diyarında ozanlarımı ateşe verdiğim kanlı kent! Sivas.

Bak gör neler söyledi seni yönetenler. Sana hükmedenler neler söyledi. Ölümü seyredenler, ölüme sessiz kalanlar neler söyledi o gün. Ve gör toprağına güvenip semaha dönenler, sazla, türkülerle, şiirlerle ölüme gidenler neler söyledi. Gör ve tarihe öyle not düş:

—Oteli saran vatandaşlarımıza bir şey olmamıştır. Çok şükür otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir! ( Dönemim Başbakanı Tansu Çiller'in Sivas katliamına dair yaptığı bir açıklama. Aynı Başbakan Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı içinde "Devlet için kurşun atanda yiyende şereflidir" demişti )

—Gazanız mübarek olsun kardeşlerim! ( Dönemin Sivas Belediye Başbakanı Temel Karamollaoğlu. Daha sonraları AKP den Milletvekili de seçilmiştir )

—Güvenlik güçleri ve halkı karşı karşıya getirmeyelim! ( Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in o günlerde yaptığı açıklama. Kendisi yıllar öncede faşist katillerin sokak ortasında aydınları ve solcuları öldürmesine karşın "Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz" demişti )

—Göstericileri sakinleştirmek için defalarca sakallarından öptüm! ( Sivas katliamı yapılırken ne işle meşgul olduğunu çok sonraları bu şekilde açıklayan dönemin Sivas Emniyet Müdürünün konuşması. 1 Mayıs eylemcilerinin üzerine panzerlerle giden kolluk güçlerinin Sivas katliamında nasıl bir tavır takındıklarının en güzel örneklerinden biri )

—O devrin kara kadıları yanlışlık yapmış olabilir. Bu yanlışı düzelteceğiz! ( Katliamdan 48 saat önce Sivas Valisinin yaptığı konuşmadan bir bölüm. Yanlışın nasıl düzeltileceğini görmek için henüz 48 saat var yani )

—Ben eski askerim, jandarma subaylığından geldim, kolay dağıtılacak bir kalabalık. Fakat niçin müdahale edilmiyor, hayret ediyorum. ( Oteldeki polislerden birisinin yaptığı yorum. Bu yoruma başka bir yorum yapmayı siz okuyuculara bırakıyorum )

—İçinizde polis var mı? ( Madımak Otelinde yangın çıkartılmadan birkaç saat öncesinde bir polis memurunun içeridekilere sorusu )

—İçinizde asker var mı? ( Aynı polisin otel yakılmaya başlamadan önce içeriye girip tekrardan sorduğu ikinci sorusu. "Hayır" cevabından sonra otel yakılmaya başlıyor zaten )

—Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar var! ( Başbakan Erdoğan. 2012 )

Peki insanlığın yüz karası sayılacak bir katliam anında ve sonrasında böylesine düşündürücü açıklamalar yaparak bu ülkenin Cumhurbaşkanlığını, Başbakanlığını, Emniyet Müdürlüğünü, Belediye Başkanlığını ve Milletvekilliğini yapmış bu kişilere inat Madımak otelinde yakılmadan hemen önce bizim canlarımız neler demiş. İşte canlarımızın son sözleri:

Sait METİN: Pir Sultanı oynamak kısmet olursa, Hızır Paşaların nasıl çoğaldığını göreceksiniz.

Handan METİN: Bu yakan alevler içinde insan daha iyi anlıyor, yardımın neden geciktiğini ve dışarıda nasıl bir oyun tezgâhlandığını.

Huriye ÖZKEN: Saçlarımı uzatıyorum gökyüzüne. Bütün kötülükleri silmek isterdim dünyadan.

Erdal AYRANCI: Tarihe karanlık bir sayfa daha eklenecek ama direncin türküsü yazılacak burada.

Muammer ÇİÇEK: Tiyatroya tutkunum. Birçok oyun yazdım. İyi gözlemleyin arkadaşlar bu oyunu ben yazmadım, oyuncularından birisiyim oysa.

Uğur KAYNAR: Bir topluluğun yardımsız ve yalnız bırakılması bir tarihtir. Bu tarihin kişilerinden biriyim.

İşte geleceği/miz uğruna ölümü göze alanlar ile ölüme sessiz kalıp göz yumanlar arasında ki fark. Evet, Sivas’ı da sizi de unutmadık.