Yeni dönem öyle bir geliyor ki belkide hiç ummayıp dün ütopik deyip alay ettikleriniz bugün gerçek olarak karşınıza çıktığında şaşıracak fırsatınız dahi olmayacak. Her yenilik bir sonrakine gebe ve bir şekilde bu böyle ilerleyecek. Bu sıralar ise COVİD-19 isimli virüs bireysel hastalık yapıcı etkilerinden ziyade ciddi sosyolojik değişim yaratmaya başladı. Eğitim, sağlık, turizm hepsi evlere taşındı dijitalite bir anda herkesin öğrencesi oldu. Ve toplum ne yazık ki sınıfta kalmadı adaptasyonu oldukça güçlü oldu. Tıpkı bir anda sanayileşmeye entegre olduğu gibi modern cezaevi evlere ve dijitaliteyede entegre oldu. İlginç doğrusu. Evlere çekilen insan klan yaşamla tekrar buluşturuldu. (Çünkü dayatma ile gerçekleşti). Pandemi sayesinde. Dijital ama komünal bir aile gerçekliği kimsenin dışarıya çıkamadığı uzun zamandır görülmemiş yüzlerin yeni çıkmış sivilceleri kırışıklığı ve benliği hepsi bir bütün halinde kendini gösterdi, göremeyen diğer ev fertlerine. Ara sıra telefondan kafalar kalktı yüzlere bakıldı çok şey yaşanılmış ve bu yaşanılmışlıkların içinde herkes yalnız kalmış. Hırs, iktidar öğrenme ve yarın kaygısı derken herkes çok büyümüş çok değişmiş. Evde Binlerce yıllık potestas* ünvanı yerle bir edilmiş baba erk değil telefon erk olmuş hatta son zamanlarda telefonuda geç virüs kapmış olan kişi erk olmuş ve herkese bulaştırıyor iktidardan, erkekten daha güçlü daha hızlı ve etkili... Bunun adı COVİD-19

İş böyleyken bir sağlıkçı olarak bu kadar insanlığı zorlayan yayılımı dur durmak bilmeyen bu viral enfeksiyona dair en çok alkışı ben hakediyorum diyeyim de iktidar geleneği bozulmasın herkes evdeyken dışarıda sağlık hizmeti veriyorum hemde kendimi tehlikeye atarak. Hipokrattan bu yana en birinci benim, yeteneklerim tanrısal ve kusursuz. Çünkü ben iyileştirici gücüm. Ara sıra hasta yakınları kızıp dövsede en birinci şuan benim çünkü bu virüs öldürücü bana çok ihtiyaç var çok muhtaç var çok. Onların bilmediğini ben bilirim. Diye zırvalarken iktidarın nasıl virüsüde ekarte ettiğini görebiliyorum.

Neyse evlerde hala dur durmak bilmeyen online alış veriş deliliği sürerken evler hala kir üretip elektiriğe ihtiyaç duyarken dışarıda da bunları yürüten binlerce kargo emekçisi elektrikçi belediye görevlisi vs var. Ama alkışlanan iktidardır yani ben. (alkışlanmasın demiyorum sosyal ve sınıfsal ayrımı anlatmaya çalışıyorum linç etmemenizi umuyorum) Ve Herşeye rağmen tüketim devam eder hemde hiç üretmeksizin. Bu pandeminin en büyük öğretsi şu olmalı hane içinde yaşayan bireylerin bireysel yetenekleri orayı canlı ve üretken tutatacaktır. Biri yemeği yaparken diğeri ayıklanan sebzenin veya meyvenin kabuklarıyla sirke kuracak diğeri kızatmanın arta kalan yağını sabun yapacak öte balkonda biraz toprak ve kağıtla birlikte gıda atıklarından kompost** yapacak derken ev üretir ve üretirken yaşar. Sonra ürettiklerinde başka bir evle paylaşabilir başka bir evde kendi ürettiklerini başkasıyla derken bina yada semt yaşar. Anlattıklarım pandemiden sonrada yaşam bulabilecek birşey. Her bina semt site herneyse kendi doktorunu kendi doğal eczanesini kendi besinini bilgeliğini içinde barındırıp bağımsızca üreterek yaşayabilir hatta üretimin paylaşımın ve biriktirme kültürünün olmadığı yerde insan az çalışarak çok keyifli ve üretken yaşayabilir. İnsanı evvelden ber çözümsüz kılıp bu hale getiren iktidar ve biriktirme kültürünün ta kendisi değil mi? Şenlikli üretken ulaşılabilir bilgi içinde ki bir toplum sağlıklıdır bunların tümü bir bütünlük çemberidir. Çok yazıyoruz bunları yaşama evirmek gerek her ev bir labratuvar, tiyatro sahnesi, eczane, market, pazar, akademi ve daha nicesidir......

________________

* Potestas: Familia en genis anlamiyla aile demekti ve Eski Roma toplumsal yasaminin temelini olusturuyordu. Patria potestas altindaki butun kisiler familia icinde yer alirdi. Patria potestas, dar anlamda babaya ait olan guc, baba egemenligi; genis anlamda ise aile reisi olan pater familias’in ailesindeki butun cocuklar, torunlar, aileye dahil diger kisiler ve koleler uzerindeki hakimiyetini ifade ediyordu.

** Kompost: Kompost biyokimyasal olarak ayrışabilir çok çeşitli organik maddelerin organizmalar tarafından stabilize edilmiş, mineralize olmuş ürünlerdir. Kompostlaştırma, mikroorganizma adı verilen ve çoğunluğu gözle görülmeyen canlıların, ortamın oksijenini kullanarak çöp içerisindeki organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırmasıdır. Bu olayın gerçekleşebilmesi için çöp kütlesindeki su içeriğinin % 45-60 dolaylarında olması gerekmektedir.