Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturmada Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ile Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan’ın da aralarında bulunduğu beş şüpheli tutuklandı. Son tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında cezaevine gönderilenlerin sayısı 9’a çıktı.
Tutuklanan diğer isimler Tera Yatırım Holding yöneticileri Emre Alkin ve Kerem Alkin ile Tera Portföy Genel Müdürü Alper Öztürk oldu.
Şüpheliler adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 19 Eylül’de gözaltına alınan beş şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı’na gönderildi.
Savcılık işlemleri tamamlanan şüpheliler, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, beş isim hakkında da tutuklama kararı verdi.
Soruşturmanın ilk aşamasında dört kişi daha tutuklanmıştı.
Bazı şirket ve yöneticilerin varlıklarına tedbir konuldu
Soruşturma kapsamında 51 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve mal varlıklarına tedbir uygulanmasına karar verilmişti.
Mali incelemede Pusula Finans Holding, Pusula Yatırım Menkul Değerler, Tera Yatırım Menkul Değerler, Tera Portföy Yönetimi, Hedef Holding, Hedef Portföy Yönetimi, Bulls Yatırım Menkul Değerler, Bulls Portföy Yönetimi ile Ufuk Yatırım Yönetim ve Gayrimenkul bağlantılı yönetici ve yetkililerin para ve mal varlığı hareketleri mercek altına alındı.
Adalet Bakanlığı’nın daha önce yaptığı açıklamaya göre, ilk tespitlerde Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan’ın hesabından İsviçre’deki bir hesaba 15 milyon dolar, Pusula Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız’ın hesabından ise yine İsviçre’deki bir hesaba 25 milyon euro transfer edildiği belirlendi.
Kriz borsadaki sert düşüşle gündeme gelmişti
Fon soruşturmasının arka planındaki gelişmeler 16 Eylül’de BIST 100 endeksinde yaşanan yaklaşık yüzde 6’lık düşüşün ardından gündeme geldi.
Ertesi sabah Finansal İstikrar Komitesi olağanüstü toplanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı sorunun sınırlı sayıdaki portföy yönetim şirketinin yönettiği bazı fonlarda ortaya çıkan kredi ve likidite sorunlarından kaynaklandığını açıkladı.
Ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Tera, Pusula, Hedef, Atlas, A1, Pardus ve Bulls portföy yönetim şirketlerinin kurucusu olduğu fonların tasfiyesine karar verdi. Bu şirketlerin kontrolündeki 131 fonun işlemleri de durduruldu.
SPK’nın son açıklamasına göre söz konusu fonlarda toplam 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor.
Kaynak: DW Türkçe



