Selda Manduz / Kars

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala siyasi partiler seçim çalışmalarına hız verdi. Kars’ta Yeşil Sol Parti, CHP, İyi Parti, AKP, MHP ve Yeniden Refah Partisi yarışıyor.

24 Haziran 2018 seçimlerinde AKP birinci parti olurken Cumhur İttifakı sayesinde 2 vekil, HDP 1 vekil Meclis’e gönderdi. CHP ise kıl payı vekil kaybetti.

14 Mayıs seçimlerine giderken Kars’ta Yeşil Sol’un Meclis’e vekil göndereceğine kesin gözüyle bakılırken, CHP iddiasını koruyor, AKP’nin oylarında sert bir düşüş bekleniyor.

Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Sertaç Çelikkaleli, 14 Mayıs seçimleri ve Kars’taki seçim atmosferine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

3 vekil iddiasını yineleyen Çelikkaleli, “Bizim iddiamız halkın takdiri ile 3 vekilin de Yeşil Sol Parti’den seçileceğidir. Kars’ta yıllardır süren vekil pratiğimiz var. Son yerel seçimlerde her ne kadar Karslıların iradesine el konulmuş ise de kısa bir süre zarfı da olsa bir belediye pratiğimiz var. Kars halkı bizim bu pratiklerde ne kadar başarılı olduğumuzu gördü. Kars halkı artık mecliste akraba, eş dost, kafa kol ilişkisi ile kamu kaynaklarına çökenleri görmek istemiyor. Üreten, mücadele veren, Kars’ın sorunlarına odaklanan, sorunlarına çözüm olmak için çalışanları meclise göndermek istiyor” dedi.

HDP’nin seçimlere Yeşil Sol Parti adıyla girmesinin seçmen tarafından benimsendiğini ifade eden Çelikkaleli, bu durumun problem olmayacağını halkın Yeşil Sol Parti’yi de logosunu da benimsediğini söyledi.

Parti kapatma davasını Türkiye için “utanç” olduğunu ifade eden Çelikaleli, “Bizim Yeşil Sol Parti ile seçime girmemiz hiçbir şekilde seçmenin kafasını karıştıracak bir durum değildir. Seçmen az önce de izah ettiğimiz hukuksuzluğu, HDP üzerindeki siyasi baskıyı görmekte, Yeşil Sol Parti adıyla seçime girmemizi açıkça anlamakta ve destek olmaktadır. Hatta bu noktada bırakın kafa karışıklığını, görmüş olduğumuz antidemokratik uygulamaların farkına vararak daha da büyük bir destek olarak dönüş vermesini sağladı” dedi.

anne-1

Kars’ta iddialı bir partisiniz, halkın size ilgisi nasıl?

Evet Kars’ta iddialıyız. Kars’ta mevcut sisteme göre 3 vekil ile parlamento temsiliyeti var. Bizim iddiamız halkın takdiri ile 3 vekilin de Yeşil Sol Parti’den seçileceğidir. Kars çok özel bir yerdir. Kendini farklı kimlik ve karakterde tanımlayan ancak bu farklı tanımlamaların ötesinde herkesin birlikte, birbirine saygılı bir şekilde beraber yaşama iradesinin en güzel örneğidir. Bu bakımdan Kars gerçekten özel bir yerdir.

Öte yandan Kars’ta yıllardır süren vekil pratiğimiz var. Son yerel seçimlerde her ne kadar Karslıların iradesine el konulmuş ise de kısa bir süre zarfı da olsa bir belediye pratiğimiz var. Kars halkı bizim bu pratiklerde ne kadar başarılı olduğumuzu gördü. Hele ki son yerel seçimlerden önce belediyenin durumu, belediyedeki talan durumunu ve ardından bizim ilkesel, yerelin ihtiyaçlarına gerçek çözüm odaklı yönetim anlayışımızı gördü. Kars halkı artık mecliste akraba, eş dost, kafa kol ilişkisi ile kamu kaynaklarına çökenleri görmek istemiyor. Üreten, mücadele veren, Kars’ın sorunlarına odaklanan, sorunlarına çözüm olmak için çalışanları meclise göndermek istiyor.

Biz bunu alanlarda, sahada bizzat görüyoruz. Bu yüzden halkın her kesiminden insanların bizi kucaklaması, destek olması bizim de bu halkın sesi olmak noktasında irademizi güçlendiriyor. İşte tüm bu gerçekler de bizim Kars’taki iddiamızı güçlendirmektedir.

Tüm seçim çalışmalarında Kars halkının inanılmaz güzel bir teveccühünü görüyoruz. Bizi karşılamasından tutun, bize olan talepleri, bizden beklentileri fevkalede güzel bir noktada. Her yerde aynı ilgi ve alakayı görmekteyiz. Bu nedenle Kars Halkına da ayrıca teşekkür ediyoruz. İnşallah bu güçlü iradenin sandığa tezahürü olarak halkın da istediği şekilde 3 vekil ile Kars halkının en güçlü sesi olacağız.

WhatsApp Görsel 2023-05-09 saat 15.37.58

‘PARTİ KAPATMA DAVASI UTANÇTIR’

Yeşil Sol Parti adıyla seçime girmeniz, Kılıçdaroğlu’na destek olmanız seçmenin kafasını karıştırır mı? Yeni logonuzu seçmen tanıyor mu?

HDP üzerindeki politik, siyasi baskı herkesin malumu. Hakkında devam eden antidemokratik bir kapatma davası söz konusu. 21. yüzyıl Türkiyesi’nde mevcut iktidar ortaklarının siyasi baskısı ile ne yazık ki hala olmayan maddi ve somut gerekçelerle evrensel hukuka yakışmayan bir biçimde parti kapatma davası açılabiliyor. Bu bir utançtır.

“SEÇMEN YEŞİL SOL PARTİ ADIYLA SEÇİME GİRMEMİZİ ANLIYOR”

Bizim Yeşil Sol Parti ile seçime girmemiz hiçbir şekilde seçmenin kafasını karıştıracak bir durum değildir. Seçmen az önce de izah ettiğimiz hukuksuzluğu, HDP üzerindeki siyasi baskıyı görmekte, Yeşil Sol Parti adıyla seçime girmemizi açıkça anlamakta ve destek olmaktadır. Hatta bu noktada bırakın kafa karışıklığını, görmüş olduğumuz antidemokratik uygulamaların farkına vararak daha da büyük bir destek olarak dönüş vermesini sağladı.

“KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK OLMAMIZ DA MEVCUT SİYASAL DURUMDA BİZİM İÇİN EN DOĞRU KARAR”

Bizim demokrasiye dair irademiz ilkesel düzeydedir ve seçmen de bunun gayet farkına varmış bulunmaktadır. Ötesinde yapılan her antidemokratik uygulama bize halk nazarında daha da fazla destek olarak dönmektedir. Bu bağlamda ilkesel tutumumuz parti adı ne olursa olsun halkın bizi anlaması sonucu doğurmaktadır ki anlama da beraberinde desteği getirmektedir.

WhatsApp Görsel 2023-05-09 saat 15.38.00

“14 MAYIS DEMOKRATİK VARLIĞIN KORUNMASI SEÇİMİDİR”

Öte yandan cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na destek olmamız da mevcut siyasal durumda bizim için en doğru karar olduğu gibi bizim almış olduğumuz kararın ne kadar önemli olduğunu halkımız da görerek bizim Türkiye demokrasisi adına aldığımız bu kararı anlayarak destek vermektedir. Bunu anketlerden de Türkiye genelinde görmekteyiz. Kafa karışıklığından ziyade bu husus da halkımız tarafından sahiplenerek desteklenmektedir.

14 Mayıs seçimleri artık demokrasiden yana tavır takınanlar için hayati derecede önemli bir seçim haline gelmiştir. "Şüyu'i vukuundan beter" tehlikeli söylemlerin, iddiaların, ifşaların mevcut hükümet ortaklarına karşı artık demokratik varlığın korunması seçimidir.

Bu bağlamda demokratik değişimin sağlanması, emek sömürüsünün son bulması, halkların barış içinde yaşama arzusunu toplumda tekrar filizlendirmek ve cumhuriyetin demokratik kazanımlarının korunması için biz emek ve özgürlük ittifakı olarak tarihi bir tavır takındık.

Halk bizim; yolsuzlukla halkın yoksullaştırıldığı bu mürted, tağuti, baskıcı ve faşizan siyasi rejime karşı demokrasiden yana, emek ve özgürlükten yana, barıştan yana takındığımız tarihi tavrın farkında ve bilincindedir. Bu bağlamda tüm Türkiye halkı tarafından çabalarımız, siyasi irademiz, tercihimiz kabul görerek desteklenmektedir. Bu tüm çalışmalarımızda sahada, anketlerde de anlaşılmaktadır.

HDP, yeşil sol parti seçmeni politiktir. Haklarının ve özgürlüklerinin bilincinde bir seçmendir. Bu bağlamda tabi ki yeni logomuzu tanımakta hatta tanımakla kalmayıp sahiplenmektedir. Tabi ki biz de bu konuda köy köy, ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek yapmış olduğumuz siyasi çalışmalarda bunu temini için emek ediyoruz.

Projeleriniz nelerdir?

Bu soruyu Kars özelinde projelerimizi anlatarak cevap vermek istiyorum. Nitekim Türkiye demokrasisi öngördüğümüz projelerimiz parti programlarımızda mevcuttur.

HAYVANCILIK DETEKLENMESİ

-En başında Kars üretim yeridir. Bu bağlamda gerek tarım alanında uzun vadeli, üretimi ve bu hali ile de üreticiyi destekleyen gerçek adımların atılması lazım. Üretilen canlı hayvan ve tarım ürünlerinin hakkaniyete uygun bir şekilde üretici tarafından rahat pazarlanması için gerekli pazarlama imkanlarının Kars halkına, üreticisine sağlanması için çalışacağız.

MODERN TARIM

Modern tarım teknik ve ekipmanlarının çiftçimize sağlanması için gerekli desteklenmenin yapılması ARGE ve projelerin geliştirilmesi için Kars halkının sesi olacağız. Özellikle sulu tarıma geçilmesi için doğamız ile uyumlu bir şekilde, doğamıza zarar vermeden gerekli önlem ve yatırımların yapılması için projeler üreteceğiz.

Karsta’ki yaylak ve kışlaklar için asgari hayat şartlarında iyileştirilmenin yapılmasını sağlamak her seçilmişin görevidir. Ancak yaylak ve kışlakların ne içme suları ne de elektrik hizmeti bulunmamaktadır.

Bu 21. Yüzyıla yakışmayan bir durumdur. Bu hem üretimin devamı hem de insan onuruna yakışır bir hayatın sağlanması için devletin asli görevidir. Ancak bu güne kadar bizden başka kimse bunu dile getirmedi.

Kaldı ki karsta hala içme su şebekesi ve 21. Yüzyıla yakışır şekilde. Yolu olmayan köylerimiz mevcut. Bu güne kadar oy vaadiyle iktidar partilileri tarafından verilen sözler hala yerine getirilmemiştir. Bu devletin asli görevidir. Bunun artık hemşehrilerimiz için seçim vaadi haline getirilmemesi için ilk elden üzerinde durarak yapılmasını sağlayacağız.

Doğalgazın en pahalı kullanıldığı şehirdir Kars. Bu doğrultuda gerekli çalışmaların, iyileştirilmelerin yapılması için Kars halkının sesi olacağız.

Kadınlar hayatın her alanında emek ve işgücü olarak dahil edilirken emeğinin değerlendirilmesi konusunda ne yazık ki hiçbir imkan tanınmamıştır. Biz üreten bu kadın emeğinin değerlendirilmesi için gerekirse her köyde her mahallede gerekli teşvik ve yatırımların yapılması adına kadınların sesi olacağız. Gereken eğitim ve planlamanın sağlanmasının devlet organizasyonu tarafından yapılması için mücadele edeceğiz.

Kars açık hava müzesi olacak bir şehirken çarpık kentleşme ve altyapı yetersizliği yüzünden doğası ve çehresi kirletilen bir kent haline gelmiştir. Gerek imar uygulamalarında gerekse planlamada gereken adımların atılmasını sağlayacağız.

Alt yapı yetersizliği çok vahim durumda bu husus Meclis’te güçlü bir irade ile dile getirilmeden çözülecek bir durum değildir. Bizden önceki belediyenin (MHP yönetimindeydi) yaptıklarına tün halk tanıktır. İktidar ortağının MHP’nin elinde Kars belediyesi adeta yağmalandı. Yağmalanan bir belediyeden hizmet etmesini bekleyemezsiniz. Bu bakımdan bu sorunlar mevcut iktidar eliyle çözülecek bir sorun değildir. Ki yağma sırasında vesayet makamlarının nasıl yağmaya sessiz kaldığını hep birlikte gördük.

Sosyal alanlarda yetersizlikler için teşvik edici yatırımlar ve desteklemeler yapılmamaktadır.

Engellilere yönelik bir farkındalık ancak devlet organizasyonu vasıtası ile mümkündür. Bu farkındalık ne yazık ki yeterli düzeyde değildir, devletin bu alanda çalışmasını sağlayacağız.

Endüstriyel üretim ve sanayinin gelişmesi istihdam ve yatırımların Kars ekolojisine uygun bir şekilde desteklemesi ve teşvik edilmesi  lazımdır. Tüm bunlar için alt yapının yapılması için seçilmişlerin taşın altına elini koyması gerekmektedir.

Biz Kars halkının sesi olmak için bu yola çıktık. Etrafındaki üç – beş kişinin sesi olmak için değil. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Karsın ve Karslının sorunlarını bizzat yaşayarak biliyor ve farkındayız. Halkın tüm sorunlarını anlıyor ve çözme konusunda irademizi ortaya koyuyoruz.

WhatsApp Görsel 2023-05-06 saat 18.30.37

Seçim güvenliği için muhalefetle ortaklaştınız mı?

Burada şunu dile getirmemiz lazım. Biz Türkiye’nin gerçek manada demokrasisinden yana olan tüm kesimleri ile bu konuda hemfikiriz. Seçim güvenliğinin sağlanması demokrasinin, demokratik yönetimlerin ve demokrasi için siyasal faaliyette bulunan her aktörün en temel görevidir.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim parti pratiğimize bakıldığında sandık güvenliğinin sağlanması için bu güne kadar en çok emek veren partiyiz. 14 Haziran seçimlerin de yine üstümüze düşen görevleri her bir parti çalışanımız layıkıyla yerine getirecektir. Halkın iradesi ile kazandığımız seçimi, kimsenin sandıktaki hileleri ile kaybetmeye niyetimiz yok. Bu konuda halkımızın içi rahat olsun.

Muhalefet ile de tabi ki bu konuda parti düzeyinde görüşmelerimiz, ortaklaştığımız noktalar var. İlerleyen süreçlerde daha somut argümanlar ile bu konuda gereken yine yapılacaktır.

WhatsApp Görsel 2023-05-09 saat 15.33.43

Kars Barosu’ndan destek alacak mısınız?

Kars Barosu tüm üyeleri ile birlikte çok değerli bir barodur. Kars Barosu’nun temel hak ve özgürlükler karşısında takındığı tavır hepinizin malumu. Hak ve adaletin korunması konusunda Türkiye’nin gündeminde kendine yol açmış bir baronun  ülkemizin mevcut durumunu görerek hak, adalet ve özgürlükten yana tavır takınacağını düşünüyorum. Bu doğrultuda baromuzun ve üyelerinin bize destek vereceğini düşünüyor ve temenni ediyorum.

Baro bünyesinde bildiğim kadarı ile seçim güvenliğinin sağlanması için baro üyeleri avukat arkadaşlarımızın gözlemci olarak faaliyette bulunacağı bir komisyon da kurulmuştur. Bu da seçim ve sandık güvenliği için çok değerli bir çalışmadır.

Kars barosunun her üyesini çok sever ve sayarım. Hepsinden güçlü bir destek beklediğimi de belirtmen istiyorum.

Kars haklına çağrınız nedir?

Gelin bu seçimde, adaletten, özgürlükten emekten yana tercihte bulunun. Sizin emeğinizi sömüren bu düzene karşı sizin sesinizi en güçlü şekilde 3 vekil ile mecliste yasama faaliyetine, yürütmeye ve idareye duyuralım.