Pentagon açıkladı

Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, pazartesi günü X hesabından yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Pete Hegseth'in tavsiyesiyle Başkan Trump'ın Hasan'ın ABD Ordusu infaz mangası tarafından kurşuna dizilmesini onayladığını duyurdu. Parnell, "Hasan için hesap günü nihayet geldi" dedi. Infazın yerini ve zamanını Ordu Sekreteri belirleyecek. Pentagon henüz tarih ve yer açıklamadı, yani Hasan'ın hemen idam edileceği anlamına gelmiyor.

Fort Hood saldırısı

Hasan, 5 Kasım 2009'da Fort Hood üssündeki bir sağlık tesisinde ateş açarak 13 kişiyi öldürdü, 32 kişiyi yaraladı. Ordu psikiyatristi olan Hasan, Afganistan'a sevk edilmesinden haftalar önce saldırıyı gerçekleştirdi. Polis Hasan'a olay yerinde ateş açarak onu felç bıraktı.

2013'te idama mahkûm edildi

Ağustos 2013'te askeri jüri, Hasan'ı 13 taammüden adam öldürme ve 32 taammüden cinayete teşebbüs suçlarından suçlu buldu ve ölüm cezasına çarptırdı. Yargılamada savunma yapmayı reddeden Hasan, yıllar boyunca temyiz başvurularında bulundu. Son olarak 2024'te Yüksek Mahkeme'ye taşınan davası reddedildi. Hasan, ABD ordu adalet sistemi kapsamında ölüm cezasını bekleyen dört mahkumdan biri.

İdam başarısız oldu, vali infazları durdurdu
İdam başarısız oldu, vali infazları durdurdu
İçeriği Görüntüle

Neden tarihi bir adım?

ABD ordusunda son idam, 1961'de Er John Bennett'in asılarak infaz edilmesiydi. Kurşuna dizilerek idam edilen son asker ise 1945'te askerden kaçtığı için infaz edilen Er Eddie Slovik oldu. Hasan'ın kurşuna dizilmesi, ordunun uzun süredir kullanmadığı bir infaz yönteminin yeniden devreye girmesi anlamına geliyor.