Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Meclis Genel Kurulu’nda infaz yasa teklifi üzerine açıklamalarda bulundu.

İnfaz düzenlemesini eleştiren Atay, “Bu uyduruk yasa herkese eşit uygulansa sizin yüzde 90'ınız şu an ‘terör örgütü’ dediğiniz eski yol arkadaşlarınıza yardım, yataklık ve propaganda yapmaktan içeri girerdiniz" dedi.

 Atay, AKP iktidarının Türk siyasi tarihinin en baskıcı partisi ve hükümeti olduğunu savunarak, “Toplumun tüm kodlarıyla oynadıklarından yeni hâlimizi anlamak için sosyoloji öğrendik, bu on sekiz yılda akıl sağlımızı korumak için psikoloji öğrendik, sürekli gözaltılarla, tutuklamalarla uğraştığımız için hukuk öğrendik, şimdi de koronavirüsle sanırım, kendimiz mücadele etmek zorunda kalacağımız için enfeksiyon hastalıkları öğreneceğiz” dedi.

‘BU KADAR BECERİKSİZCE'

İktidarın koronavirüs ile ilgili uygulamalarını eleştiren Atay, “Bir maske dağıtmayı dahi altı günde organize edemediğini de görüyoruz, önce satmaya niyetlendikleri maskeler, tepki gelince ücretsiz oldu. Sonra, önce ‘e-devletten’ sonra ‘PTT'den dağıtılacak.’ dendi. Ya, dün ilan edilen sokağa çıkma yasağına ne demeli? Bu kadar organizasyondan yoksun, bu kadar beceriksizce yapılabilir mi bu iş? Yarattığınız panikle on binlerce kişiye virüs bulaşmadıysa gerçekten şanslıyız ki böyle bir ihtimal yok. Sonuç, bütün geceyi halka cahil diyerek geçirdiniz” diye konuştu.

‘ÇETE SERBEST BIRAKILIYOR’

Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın sırasında inşaatlara devam ediliyor, kayyum atamaya devam ediliyor, ihalelere devam ediliyor, muhalif sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltılara devam ediliyor. Bunu yaparken de akıllara durgunluk vermeyi ihmal etmiyor. İçişleri Bakanı ülkede her türlü tehlikeye karşı kahramanca bir mücadele veriyor, yakın zamanda çok tehlikeli bir berberi suçüstü yapmayı başardı. Başka neler yapıyor Bakan? İşe gitmek için servise binene, yaşamak için kâğıt toplayana ceza kesiyor. Tabii, bu sırada makineli tüfeklerle çatışan çete serbest kalıyor. E, bu kadar işin gücün arasında kaçar. Çeteler de sanırım, sosyal mesafe kurallarına uyarak çatıştığı için para cezası da kesilmiyor onlara.”

‘GAZETECİYE, SİYASETÇİYE İNDİRİM YOK’

İnfaz yasa teklifinin af niteliğinde olduğunu ifade eden Atay, “Bir yandan ‘Cezaevlerini boşaltacağız.’ diyor; bir yandan, bir yıl ceza alana bile -daha önce yatmazken- ‘Beş ay yatacaksınız.’ diyor. Peki, bu yasa düzenlemesinde ne yok? Tutukluların salıverilmesi yok. AKP Genel başkanına hakaret yok. Gazeteciye, yazara, siyasetçiye, muhalif öğrenciye indirim yok. Bebekli, hamile, loğusa, çocuklu anneler yok. Siyasi tutuklu ise hasta ve yaşlılar yok. Terör örgütüne üye olmamakla beraber, propagandasını yapmak, hiç yok. Bu uyduruk yasa herkese eşit uygulansa sizin yüzde 90'ınız şu an ‘terör örgütü’ dediğiniz eski yol arkadaşlarınıza yardım, yataklık ve propaganda yapmaktan içeri girerdiniz, haberiniz olsun” diye belirtti.

‘HESAP ÖTEKİ DÜNYAYA KALMAYACAK’

Salgın nedeniyle cezaevlerinin boşaltılması gerektiğini ifade eden Atay, şunları söyledi:

 “Dostoyevski der ki; ‘Hepimiz Gogol'ün Palto'sundan çıktık!’ Gogol ‘Palto’ kitabında yoksul bir memur olan Akakiyeviç'in bütün hayatı boyunca dişinden tırnağından arttırarak aldığı paltoyu çalanlara, çalınırken susanlara, ona üsten bakanlara, onu görmezden gelenlere öldükten sonra musallat olmasını anlatır. Palto, halkın canı pahasına yaşamak, sevdiklerini yaşatmak için döktüğü alın terinin, emeğin simgesidir. Siz, halktan paltosunu alıyorsunuz, halk da sizden hakkını ve bunun hesabını soracak ama emin olun hak da hesap da öteki dünyaya kalmayacak.”